Pakkopalautumisesta tasapainoon; miten saavuttaa tasapaino elämän eri osa-alueiden välillä?
“Toivottavasti loma oli palauttava ja energisoiva” Tällä tervehdyksellä alkoi useampi viesti, kun maanantaina avasin loman jälkeen sähköpostin. Tervehdykset herättivät pohtimaan palautumisen vaadetta sekä toisaalta sen tärkeyttä kokonaishyvinvoinnin kannalta.
Tässä ajassa monitahoinen elämämme asettaa meille monenlaisia vaatimuksia ja odotuksia, jotka johtavat pahimmillaan jatkuvaan kiireeseen ja stressiin. Moni meistä kamppailee ajan riittämättömyyden kanssa, yrittäen tasapainotella työn, perheen, ystävien, harrastusten, opiskelun ja itsestään huolehtimisen välillä. Kun elämä tuntuu jatkuvalta suorituskeskeiseltä kamppailulta, palautuminen jää usein liian vähälle huomiolle, ja silloin pakkopalautuminen saattaa astua kuvaan. Mutta miten voimme siirtyä pakkopalautumisesta kohti tasapainoista elämää, jossa kaikilla elämän osa-alueilla on paikkansa ja me olemme oman elämämme bussimme ratissa? Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua saavuttamaan tasapainon.
Mitkä ovat sinun unelmasi ja elämänodotuksesi?
Kesälomalla oli aikaa pohtia elämän kokonaisuutta ja pysähtyä omien tarpeiden ja unelmien äärelle. Unelmointi ja itselle tärkeiden asioiden tunnistaminen on välttämätöntä, jotta pystymme tekemään itsellemme rehellisiä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevia päätöksiä ja valintoja. Mihin haluan käyttää aikaani, mitkä asiat antavat minulle energiaa ja mitkä tyhjentävät akkuja?
Ei:n sanomisen opettelu
Tunnustan, ei:n sanominen on minulle haastavaa. Monessa tilanteissa olisi paljon helpompi sanoa “tottakai, tietenkin teen”. Kuitenkin yksi suurimmista syistä siihen, että ihmiset kokevat elämänsä epätasapainoiseksi, on liiallinen sitoutuminen ja kyvyttömyys sanoa ei. Tähänkin auttaa omien unelmien visualisointi ja itselle tärkeiden asioiden tunnistaminen. Nämä auttavat tunnistamaan ja asettamaan omia rajoja. Kaikkeen ei tarvitse suostua, ja on täysin hyväksyttävää kieltäytyä asioista, jotka eivät palvele hyvinvointia. Palautumiselle on hyvä varata aikaa arjessa ja pienillä mikrotauoilla työpäivän aikana on suuri merkitys työpäivän jälkeisen palautumisen käynnistymiseen.
Avun pyytämisen taika
Joudun jälleen tunnustamaan, en ole hyvä pyytämään apua. Näennäisesti saatan sitä tehdä, mutta kun kyseessä on itselle tärkeä asia, on avun pyytäminen minulle haastavaa. Voimme kuitenkin avun pyytämisen kautta tarjota toisillemme merkityksellisyyden kokemuksen. Sosiaalinen tuki onkin olennainen osa hyvinvointia ja merkitykselliset ihmissuhteet lisäävät hyvinvointiamme ja onnellisuuttamme.
Ajattelun, tunteiden ja kehon tasapaino
Kesäloma palautti hyvin mieleen sen, miten tärkeää on ajattelun, tunteiden ja kehon tasapaino. Kolmen tukijalan tulee olla tasapainossa, jotta voimme hyvin. Uni, ravinto, liikunta sekä henkinen hyvinvointi auttavat navigoimaan onnistuneesti monitahoisen elämän aallokossa.
Jos palautumiseen liittyen saisi antaa yhden neuvon niin itselle kuin sinullekin, menisi se näin: “muista olla armollinen itsellesi ja muista pienten askelten voima”. Anna itsellesi lupa tehdä virheitä, kokeilla uusia asioita ja oppia niistä. Pakkopalautumisesta tasapainoiseen omannäköiseen elämään on jatkuva prosessi, joka kysyy tahtoa ja jossa pienillä askelilla on valtava voima.