Skip to content

Voiko työhyvinvoinnin ulkoistaa?

Työhyvinvointiteemainen valmennuspäivä käynnistyy pohdinnalla: ”mitä tuli tilaan, kun tulit tänään tilaan?” Alun hämmennyksen jälkeen osallistujat alkavat keskustella vilkkaasti omasta energiatasostaan sekä päivän aikana tapahtuneista tunnelatauksista. Yhteenvedossa tietoiseksi on tultu mm. kiireestä, uteliaisuudesta, huomion suuntaamisesta, väsymyksestä ja hyvästä energiasta.

Työhyvinvointia voidaan tarkastella monesta eri kulmasta. Organisaatiolla on oma vastuunsa työhyvinvoinnista. Johtaminen ja esimiestyö ovat tärkeitä. Työntekijä voi hyvin, kun töihin on kiva tulla, tavoitteet ja suunta on selvillä, oman toiminnan rajat tiedetään ja työ sisältää yksilölle riittävästi vastuuta ja haasteita. Myös kehittymisen näkökulma on oleellinen muistaa pohdittaessa työhyvinvointia. Parhaimmillaan työssä on imua ja flow-tilan kaltaisia kokemuksia.

Me ulkoistamme helposti vastuun työhyvinvoinnista organisaatiolle ja johdolle. Odotamme, että ylhäältä kirjaimellisesti kaadetaan päällemme työhyvinvointia. Toki on totta, että organisaatiolla, johdolla ja esimiehillä on iso vastuu työhyvinvoinnista, mutta niin se on myös jokaisella työntekijällä.

Jokaisessa hetkessä meillä on mahdollisuus edistää työhyvinvointia ja meillä on paljon annettavaa kohtaamisiin, jos niin valitsemme. Jos tulemme palaveriin kiireen keskeltä, mieli vielä edellisessä työtehtävässä, annamme palaveriin eri asioita kuin tilanteessa, jossa olemme läsnä hetkessä valjastaen mielemme palvelemaan käsillä olevaa tilannetta parhaalla mahdollisella tavalla. Keskittyminen nykyhetkeen vapauttaa meidät murehtimasta menneisyyden tilanteita ja antaa meille tilaa hyödyntää nykyhetkessä piilevä viisaus tulevaisuuteen.

Miten tietoisia olemme siitä, millä energialla tulemme tilaan? Käyttäytymisessämme on paljon automaatiota ja hyvä niin. Automaatiot mahdollistavat huomion suuntaamisen tietoisuutta vaativiin asioihin. Uskon vahvasti, että kiinnittämällä huomiota onnistumisiin ja toimiviin asioihin sekä keskittymällä käsillä olevaan hetkeen lisäämme päivittäin itsemme ja työkavereiden työhyvinvointia ja jaksamista. Mitä siis tulee tilaan, kun tulet tilaan?

Onko työhyvinvointi osa teidän organisaation arvoja? Lataa Arvot johtamisen ytimessä -opas ja löydä uusia näkökulmia.

Tilaa blogimme