Skip to content
PYYDÄ TARJOUS
Menu
close-icon-lq

Psykologisen turvallisuuden tasot johtoryhmässä

Psykologisen turvallisuuden tärkeys 

Psykologinen turvallisuus viittaa kokemukseen siitä, että töissä voi olla oma itsensä. Psykologisesti turvallisessa ympäristössä voi tuoda esiin keskeneräisiä ajatuksia, ideoida ja pyytää apua ilman, että tulee vähätellyksi tai nolatuksi.  

Psykologisen turvallisuus on erityisen tärkeää johtoryhmässä, koska johtoryhmä vaikuttaa merkittävästi organisaation päätöksentekoon ja strategiseen suuntaan. Kun johtoryhmän jäsenet tuntevat olonsa turvalliseksi, he ovat valmiimpia haastamaan nykyiset käytännöt ja esittämään innovatiivisia ideoita, mikä on tärkeää organisaation kilpailukyvylle. Toisaalta psykologisen turvallisuuden puute voi johtaa varovaisuuteen ja konsensushakuisuuteen, mikä voi heikentää päätösten laatua.  

Psykologisen turvallisuuden vahvistaminen johtoryhmässä tuo mukanaan avoimempaa vuorovaikutusta, uskallusta oppia virheistä sekä korkeampaa sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin. Yrityksen tavoitteisiin pääseminen edellyttää johtoryhmäläisiltä yhteistyötä. Kun psykologinen turvallisuus vahvistuu, kasvaa myös kokemusten ja tietojen vaihto.  

Psykologisen turvallisuuden tasot 

Timothy Clarkin neljä psykologisen turvallisuuden tasoa – sisällyttämisen turvallisuus, oppimisen turvallisuus, osallistumisen turvallisuus ja haastamisen turvallisuus – tarjoavat toimivan viitekehyksen psykologisen turvallisuuden ymmärtämiseen ja kehittämiseen.  

Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla johtoryhmä voi vahvistaa psykologista turvallisuuttaan:  

1. Inclusion Safety (Sisällyttämisen turvallisuus)

  • Varmistakaa, että jokainen jäsen tuntee kuuluvansa ryhmään. Välttäkää sisäryhmien muodostamista johtoryhmän sisälle. 
  • Järjestäkää säännöllisiä strategiapalavereja, joissa jokainen jäsen saa tilaisuuden ilmaista näkemyksensä ja ehdotuksensa avoimesti. 
  • Antakaa palautetta toistenne vahvuuksista ja antakaa toisillenne tunnustusta hyvin tehdystä työstä. 
  • Olkaa kiinnostuneita toistenne näkökulmista ja kuunnelkaa aidosti myös omistanne poikkeavia näkemyksiä. 

2. Learning Safety (Oppimisen turvallisuus): 

  • Panostakaa oppimisen turvallisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että virheiden tekeminen nähdään oppimismahdollisuutena eikä epäonnistumisena. 
  • Jakakaa yhdessä niin onnistumisia kuin epäonnistumisiakin. 
  • Edistäkää oppimista jatkuvan kehittämisen ja itsearvioinnin kautta, käymällä avointa ja rakentavaa keskustelua menneistä päätöksistä ja niiden vaikutuksista. 
  • Rakentava palaute on hieno mahdollisuus oppimiseen, uskaltakaa hyödyntää myös sitä. 

3. Contributory Safety (Osallistumisen turvallisuus): 

  • Rohkaiskaa aktiiviseen osallistumiseen kokouksissa ja päätöksentekoprosesseissa ja mahdollistakaa siten monipuolisten näkökulmien esiintuominen ja innovatiivisten ratkaisujen syntyminen. 
  • Luokaa avoimia kanavia ja foorumeita, joissa johtoryhmän jäsenet voivat esittää kysymyksiä ja keskustella ajankohtaisista asioista. 
  • Puhukaa avoimesti siitä, jos jokin asia ei ole mielestänne selkeä tai tuntuu vaikealta. Hakekaa ratkaisua yhdessä. 
  • Tarjotkaa toisillenne säännöllisesti vertaistukea. Moni asia ratkeaa helpommin, kun saa vaihtaa ajatuksia toisen kanssa.   

4. Challenger Safety (Haastamisen turvallisuus): 

  • Haastamisen turvallisuus johtoryhmän työskentelyssä tarkoittaa sitä, että jäsenet voivat rohkeasti haastaa vallitsevia ajattelutapoja, esittää vaikeita kysymyksiä ja tuoda esiin kriittisiä näkemyksiä. 
  • Luokaa ilmapiiri, jossa erimielisyyksiä käsitellään rakentavasti ja jossa haasteet nähdään mahdollisuutena kehittää parempia ratkaisuja ja strategioita. 
  • Harjoitelkaa ottamaan positiivista haastamista vastaan. Pysähtykää kuulemaan ja lisäämään omaa ymmärrystänne puolustautumisen sijaan. 
  • Käyttäkää fasilitaattoreita tai ulkopuolisia valmentajia tarvittaessa varmistamaan, että saatte uusia näkökulmia ja lähestymistapoja keskusteluunne. 

Jos haluat tukea johtoryhmänne kehittämiseen tai haluat lisätietoja siitä, miten vahvistaa psykologista turvallisuutta johtoryhmässä, ota meihin yhteyttä. Me Novetoksella olemme valmiita auttamaan sinua ja organisaatiotasi menestymään.  

 

 

Tilaa blogimme