Voiko positiivinen haastaminen tukea asiantuntijatyön uudistumista?
Asiantuntijatyö on murroksessa ja siihen liittyen työpaikan sisäilmaa värittävät moninaiset ja ristiriitaisetkin tunteet. On epävarmuutta ja toisaalta toivoa, on pelkoa ja toisaalta rohkeutta. Asiantuntijoiden lisäksi tilanne voi hämmentää esihenkilöä.
Miten lähestyä tilannetta ja miten tukea murroksen kourissa olevia asiantuntijoita? Millä keinoin kääntää murros ja ahdistus uudistumiseksi?
Pohdin tässä blogissa asiaa valmentavan johtamisen perustyökalun eli positiivisen haastamisen näkökulmasta.ä.
Ole läsnä, luo turvallisuutta
Positiivisen haastamisen ytimessä ovat ihmisen vahvuudet ja hyvinvointi. Keskiössä ovat tavoitteet ja perustan rakentaa luottamus. Murroksessa ja epävarmuudessa kaipaamme kohdatuksi tulemista. Sitä, että meidät nähdään ja kuullaan ja tekemisillämme on merkitystä. Tarpeemme on myös olla osa jotain suurempaa.
Esihenkilön läsnäolon taito on ydintaito epävarmuudessa johtamiseen. Jotta voimme aidosti kohdata toisemme, tarvitsemme psykologista turvallisuutta. Murrosvaiheessa on myös tarpeellista pysähtyä vahvuuksien äärelle; mitkä asiat antavat energiaa ja mitkä asiat vievät energiaa? Millaisessa tasapainossa nämä asiat ovat työssä ja elämässä yleensä?
Aseta rohkeasti tavoitteita
Entäpä ne tavoitteet? Ne ovat positiivisen haastamisen ytimessä. Murroskohdissa selkeät tavoitteet auttavat keskittymään omassa vaikutuspiirissä oleviin asioihin, ne tuovat toivoa ja uskoa epävarmuuden keskellä ja auttavat priorisoimaan sekä tuomaan merkityksellisyyttä työhön. Esihenkilö, johda tavoitteilla ja rakenna ne työntekijän kanssa yhdessä kohti -tavoitteiksi, haastaviksi ja saavutettavissa oleviksi. Muista myös tavoitteiden seuranta ja mittarit.
Haastetaan omat ja tiimin uskomukset
Epävarma aika nostaa pintaan paljon erilaisia uskomuksia, joista osa on voinut olla piilossa pitkäänkin mielemme uumenissa. Uskomusten äärelle pysähtyminen voi olla avartava kokemus. Uusia oivalluksia ja ideoita voi syntyä omien ja työntekijöiden uskomusten haastamisen kautta. Haastaminen voi liittyä vallitsevaan tilanteeseen, tulevaisuuden näkymiin tai omaan osaamiseen. Joskus on myös hyvä pysähtyä tietämättömyyden äärelle. Tulevaisuuden näkymä on sumea, emmekä pysty varmuudella sanomaan tulevasta. Tämä nostaa keskiöön avoimen ja tehokkaan kommunikaation sekä viestinnän.
Vahvana haasteidenkin keskellä
Positiivisella haastamisella saavutetaan selviä hyötyjä uudistumisen tukemisessa. Positiivinen haastaminen tukee aidon oppimislähtöisen kulttuurin rakentamista. Se mahdollistaa kasvua työntekijöiden potentiaalin esilletuomisen kautta. Uudet innovaatiot ja kokeilukulttuuri saavat mahdollisuuden. Ollessamme samalla puolella, olemme myös vahvempia kohtaamaan epävarmuuden ja kukoistamaan haasteiden keskellä.