Skip to content
VARAA MAKSUTON KARTOITUS
Menu
close-icon-lq

Mitä tehdä, kun pomo ei ymmärrä – 3 askelta parempaan vuorovaikutukseen

Kun tuntuu siltä, ettei esihenkilö kuuntele tai ymmärrä, tilanne turhauttaa. Mutta ennen kuin luovutat, kokeile kolmea askelta, jotka auttavat sinua vaikuttamaan viisaasti ja rakentamaan parempaa vuorovaikutusta – myös vaikeissa tilanteissa.

 

Askel 1: Laajenna näkökulma – voiko kyse olla väärinymmärryksestä?


Mieti, onko kyse siitä, että pomo ei tajua, vai siitä, että hän kyllä tajuaa, mutta sinä jostain syystä et ole sitä havainnut. Onko siis omassa ajattelussasi jotain korjattavaa? Jos sen löydät, ensimmäinen askel onkin jo otettu. Aika usein kummankin osapuolen tavoitteet ja perusteet voivat olla ihan oikeutettuja ja arvokkaita, mutta ne vain eivät kohtaa.

Toki voi olla niinkin, että pomo ei oikeasti tajua. Mennään seuraavaan steppiin.

 

Askel 2: Puhu suoraan – ota asia esille rakentavasti


Oletko pohtinut pomon erilaista ajattelua vain itseksesi tai jonkun kanssakin, mutta et kuitenkaan ole ottanut asiaa puheeksi esihenkilösi kanssa? Mieti, miksi et ole ottanut ja miksi et kuitenkin ottaisi. Samalla voit miettiä, miten sen tekisit fiksulla tavalla. Puheeksi ottaminen on kyllä joskus vaikeampaa kuin hiljainen mököttäminen, joten itsen johtamisesta tässäkin on kysymys.

Jos olet ottanut puheeksi sopivalla tavalla, eikä pomo vieläkään tajua, mieti seuraavaa askelta.

 

Askel 3: Sovita viesti – miten esihenkilösi ajattelee


Viestinnän kultainen sääntö on se, että jos vastaanottaja ei ymmärrä viestiä, vika ei ole kuulijassa vaan viestijässä. Meidän pitäisi siis sovittaa ja sanoittaa viestimme niin, että se osuu vastaanottajan ajatus- ja arvomaailmaan ja kokemuspohjaan.


Mitä kauempana kuulijan maailmasta ollaan, sitä vaikeampaa kuulijan on ymmärtää, mistä puhutaan. Palataan takaisin askeleeseen 1, näkökulman laajentamiseen. Mitkä tekijät ovat esihenkilöllesi merkityksellisiä sinun näkökulmasi kuulemiseksi? Tässä kannattaa pohtia asiaa monipuolisesti. Esihenkilösi ei ole sen enempää robotti kuin sinä itse.


Tämä on sillä tavoin haasteellinen asia, että hyvään tulokseen pääsemiseksi sinun pitäisi tuntea esihenkilösi ihan samoin kuin esihenkilön pitää tuntea johdettavansa hyvänä esihenkilönä toimiakseen. Mieti siis esihenkilöäsi kokonaisuutena. Saatat löytää ihan uusia näkökulmia, kun ajattelet häntä työroolin lisäksi ihan ihmisenäkin.

 

Lopuksi:

Tämä kolmiloikkamalli on siitä erikoinen, että voit aloittaa suoraan kolmannesta askeleesta. Ota puheeksi, mutta ota laajemmasta näkökulmasta ja sovita viestisi kuulijalle. Älä jatka sitä, mikä ei toimi, vaan kokeile uutta, ja kun löydät sopivan tavan, jatka sitä.

Jos tarvitset apua johtamisen tai henkilöstön kehittämisessä, me Novetoksessa olemme valmiita auttamaan. Ota yhteyttä, niin aloitetaan yhdessä matka kohti kestävämpää työelämää. 

Jaa artikkeli

Tilaa blogimme