Skip to content
PYYDÄ TARJOUS
Menu
close-icon-lq

Miten vahvistaa työntekijöiden motivaatiota?

motivaatio

Mikä synnyttää sisäistä motivaatiota? Miten voit johtamisella tukea ja vahvistaa motivoitumista?  

Kun työntekijät ovat motivoituneita, he ovat tuottavampia, sitoutuneempia ja tyytyväisempiä työhönsä. Motivointia pidetään kuitenkin yhtenä johtamisen haasteista, koska lopulta tekemisen into ja tahto lähtevät henkilöstä itsestään. Sisäisen motivaation vahvistaminen on teema, jota käsittelemme esimerkiksi valmentavan johtamisen valmennuksissa.  

Richard Ryanin ja Edward Decin luoman itseohjautuvuusteorian mukaan sisäisen motivaation herääminen edellyttää kolmen psykologisen perustarpeen läsnäoloa. Nämä perustarpeet ovat autonomia, kyvykkyys ja yhteisöllisyys. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme konkreettisia keinoja, joilla voit vahvistaa työntekijöiden motivaatiota. 

Vahvista autonomiaa - selkeät tavoitteet 

Tarvitaan selkeitä ja yhteisesti ymmärrettyjä tavoitteita, jotta jokainen voi johtaa omaa työtään fiksulla tavalla osana kokonaisuutta. Ja mielellään myös mahdollisuutta osallistua niiden määrittelyyn strategian valmistelusta lähtien. Selkeys, yhteinen ymmärrys ja osallisuus edellyttävät vuorovaikutusta. 

Selkeät tavoitteet ja odotukset ovat konkreettinen ja tärkeä tekijä työntekijöiden motivaation vahvistamisessa. Kun suunta ja välietapit määritellään yhdessä, on tekeminen, kehittäminen ja itsenäinen päätöksentekokin oman työn puitteissa mahdollista. Selkeät tavoitteet auttavat myös ymmärtämään, miten oma työ vaikuttaa yrityksen kokonaismenestykseen.  

Vahvista kyvykkyyttä – kehittyminen ja kannustus 

Kyvykkyyden kokemus rakentuu osaamisesta, aikaansaamisesta ja jatkuvasta kehittymisestä.  

Riittävä osaaminen ei ole nykyajan työelämässä kenellekään stabiili tila, vaan omaa ja yhteistä osaamista on tarpeen kehittää jatkuvasti. Oppimista tapahtuu niin työssä, työyhteisön vuorovaikutuksessa kuin koulutuksissa ja valmennuksissakin. Varmista porukallesi mahdollisuus koulutuksiin, mentorointiin ja osaamisen kehittymisen oivaltamiseen arjessa. 

Palaute ja edistymisen huomaaminen tukevat kyvykkyyden kokemusta. Sekä kiittävä että korjaava palaute on parhaimmillaan energisoivaa, motivoivaa ja kannustaa kehittymään. Oleellista on arvostava vuorovaikutus, hyvä tarkoitus ja rakentava ote, jolla palaute annetaan. Esihenkilönä palautteenannon säännöllisyyteen kannattaa panostaa. Hyödyllistä on myös muistaa, että keskimäärin kannustavaa palautetta kaivataan 5-kertainen määrä korjaavaan palautteeseen verrattuna. 

Carol Dweck on kirjoittanut suuren suosion saavuttaneen kirjan ”Mindset”. Kirjassa hän kuvaa kasvun asennetta ja muuttumattomuuden asennetta eli kahta erilaista suhtautumistapaa älykkyyteen. Ihmiset, joilla on kasvun asenne, näkevät älykkyyden kehittyvänä ominaisuutena. Ja ovat halukkaampia tekemään töitä kehittymisensä eteen kuin sellaiset henkilöt, jotka pitävät älykkyyttä on muuttumattomampana ominaisuutena. Tue kasvun asennetta esimerkiksi puhumalla tekemisestä olemisen sijaan. Kasvun asenteen kannalta on parempi sanoa: ”vedit projektipalaverin ammattimaisesti – hienoa, että olet panostanut kehittymiseesi tässä asiassa” kuin sanoa: ”olet ammattimainen projektipäällikkö”. 

Vahvista yhteisöllisyyttä – tiimityö ja psykologinen turvallisuus 

Yhteisöllisyyden kokemus ja rakentaminen työyhteisössä tukee sisäistä motivoitumista. Yhteisöllisyyden kokemukseen vaikuttavat ryhmähenki, yleisesti rehti meininki ja tunne siitä, että johto välittää ja arvostaa. Etätyöskentely tunnetusti haastaa yhteisöllisyyden kokemusta. 

Kun työntekijät tuntevat olevansa osa tiimiä ja heillä on hyvät suhteet kollegoihinsa, he ovat todennäköisemmin motivoituneita ja sitoutuneita. Tiimin yhteisöllisyyden edistäminen voi sisältää yhteisiä projekteja, tiimipalavereita ja sosiaalisia tapahtumia niin läsnä kuin etänäkin.  

Psykologisesti turvallisessa ympäristössä ei tarvitse pelätä kysymistä, avun pyytämistä tai mokan kertomista tai eri mieltä olemista. Luo osaltasi ilmapiiriä, jossa työntekijät tuntevat voivansa jakaa ideoitaan ja mielipiteitään vapaasti. Oleellista on tulla tutuksi paitsi työroolissa myös ihmisenä ihmiselle. Amy Edmondsonin tutkimukset osoittavat, että psykologisesti turvallinen työympäristö, jossa työntekijät voivat ilmaista itseään ilman pelkoa negatiivisista seurauksista, on avainasemassa myös tiimien tehokkuuden ja innovatiivisuuden lisäämisessä.  

Jos tarvitset apua johtamiskoulutuksessa tai haluat lisätietoja siitä, miten voit vahvistaa työntekijöidesi motivaatiota, ota meihin yhteyttä. Me Novetoksella olemme valmiita auttamaan sinua saavuttamaan parhaat mahdolliset tulokset. 

Tilaa blogimme