Skip to content
VARAA MAKSUTON KARTOITUS
Menu
close-icon-lq

Itseohjautuvuuden johtaminen: 3 askelta + oppia velhomaailmasta

Onko itseohjautuvuuden edistäminen sinulle yhtä hankala juttu kuin lähes kaikille muille? Sitä voi kyllä johtaakin, mutta pysähdytään alkajaisiksi velhomaailman filosofiaan: 

Miten johtaa itseohjautuvuutta – sauva valitsee velhonsa 
 

Onko itseohjautuvuuden edistäminen sinulle yhtä hankala juttu kuin lähes kaikille muille? Sitä voi kyllä johtaakin, mutta pysähdytään alkajaisiksi velhomaailman filosofiaan: 

Sauvatietouteen perehtyneet ovat jo pitkään tienneet, että velho voi kyllä valita sauvansa, mutta taikasauva tekee ihmeitä vain, kun se on sitoutunut velhoonsa. Tämä sitoutumismekanismi on monimutkainen, eikä sauvaa voi pakottaa. 

On harhakuvitelma, että johdettavaa voi ”sitouttaa” yhtään mihinkään, itseohjautuvuudesta puhumattakaan. Millä tavoin siis voisi tehdä mahdolliseksi sen, että johdettava haluaisi ponnistella itseohjautuvammaksi? Tässä artikkelissa on kolme askelta pohdittavaksesi. Ne soveltuvat yksilön lisäksi tiimin itseohjautuvuushaasteisiin. 

 

Ensimmäinen askel: Tavoitteen asettaminen itseohjautuvuuden tueksi 

Itseohjautuvuuden johtamisessa tavoitteen asettaminen on keskeistä, ja erityisen tärkeää on pohtia, kenen tavoitteesta on kysymys. Kiva johdettava saattaa tehdä työtä esihenkilön tavoitteiden eteen, mutta omat tavoitteet kyllä purevat paremmin. Tämä ei päde vain itseohjautuvuuteen, mutta erityisesti siihen. Johdettavan on siis syytä asettaa itse tavoitteensa.  

Missä yhteistä hyötyä tuottavissa asioissa hän haluaa olla itseohjautuvampi, ja miksi juuri niissä? Keskustelkaa, sillä hänellä voi olla ihan eri ajatus kuin sinulla. Kummallakin teistä voi olla arvokkaat näkemykset, mutta ehkä myös puutteellinen kokonaiskuva. Auta johdettavaasi muodostamaan omat tavoitteet ja opi hänestä ja itsestäsi samalla lisää. 

 

Toinen askel: Itseohjautuvuuden seuranta ilman mikromanageerausta 

Kun tavoitteet on asetettu, toimintaa kannattaa seurata mieluummin liian tiheästi kuin liian harvoin. Jotta homma ei menisi mikromanageeraukseksi, käytä seurannassa rohkaisevia menetelmiä. Tee näkyväksi johdettavan edistyminen. Me emme itse tunnista kovinkaan helposti, miten itse kehitymme ja miten opimme uutta. Epäonnistumiset ja virheet tulevat meille vahvemmin mieleen. 
 

Pidä siis silmällä, missä asioissa johdettavasi edistyy: Ota asia puheeksi ja keskustele siitä, miten johdettavasi on asioita ratkonut. Se auttaa johdettavaasi hahmottamaan omaa ajatteluaan ja toimintaansa. Ei lainkaan haittaa, että onnistumisista keskustellessanne pohtisitte, olisiko tässä ollut muita tapoja toimia. Vaikka ne eivät ehkä olisikaan olleet parhaita juuri kyseisessä tilanteessa, autat johdettavaasi avartamaan ajatteluaan vastaisen varalle. 
 

Kun on tarpeen keskustella tavoitteista jälkeen jäämisestä tai epäonnistumista, anna tässäkin puheenvuoro johdettavalle ennen kuin annat viisaita neuvoja. Jos niitä sinulta ylipäänsä tarvitaan, ne osuvat paremmin kohdalleen, kun johdettavasi ensin itse pohtii, miten voisi edetä. Huomaa, että epäonnistumisten käsittely rajoittaa ajatteluamme, ja siksi vaihtoehtoisten toimintatapojen hahmottamista kannattaa harjoittaa jo onnistumisten yhteydessä.   

Kun seuranta on avointa ja arvostavaa, johdettavasi saa siitä voimaa jatkaa. Sauva alkaa sitoutua velhoonsa. 

 

Kolmas askel: Oppimisen vahvistaminen ja ajattelun laajentaminen 

Oppimista kannattaa tarkastella kahdesta näkökulmasta. Ensimmäinen on se, että me emme kovinkaan hyvin tunnista kehittymistämme, kun valtaosa siitä tapahtuu pienin askelin, päivittäin työtä tehden. Seuraa, miten johdettavasi ote itsen johtamiseen kehittyy matkan varrella, ja keskustele siitä johdettavasi kanssa. Ei ole itsestään selvää, että hän itse tunnistaa samoja asioita. 

Toinen näkökulma on ajattelun laajentuminen. Itseohjautuvuus edellyttää oman itsensä ulkopuolelle asettumista ja oman roolin merkityksen näkemistä osana kokonaisuutta. Oppiminen ei ole pelkästään tavoitteissa onnistumista, vaan laajaa roolin hallintaa ja tulevaisuuteen suuntaamista. Tässä voit johdettavasi keskustelukumppanina olla ratkaisevassa roolissa, joka nostaa keskinäisen luottamuksenne aivan uudelle tasolle.  

Kun ollaan tässä vaiheessa, tavoitteiden uudelleen muotoileminen on jo huomattavasti aiempaa vaivattomampaa, tarkempaa ja kutsuvampaa. Monimutkainen sitoutumismekanismi on jo tosi pitkällä. 

 

Yhteenveto: Näin tuet johdettavan itseohjautuvuutta käytännössä 

Kun edistät johdettavasi itseohjautuvuutta  

  • huolehdi siitä, että tavoitteet ovat hänen tavoitteitaan eikä jonkun muun
  • käy jatkuvaa, arvostavaa vuoropuhelua siitä, miten hän on onnistunut ja miten hän ratkoo asioita
  • vahvista hänen oppimistaan niin omissa työtehtävissään kuin laajemmassa työyhteisöroolissa
 

Jos tarvitset apua johtamisen tai henkilöstön kehittämisessä, me Novetoksessa olemme valmiita auttamaan. Ota yhteyttä, niin aloitetaan yhdessä matka kohti kestävämpää työelämää. 

Jaa artikkeli

Tilaa blogimme