Miten olen esihenkilönä muutoksen puolella, kun näen itsekin muutoksen haastavana
Jos jokin asia työelämässä on tällä hetkellä pysyvää, on se muutos sekä sen johtaminen. Muutosjohtaminen on ennen kaikkea epävarmuuden ja tunneilmaston johtamista. Läsnä ovat sekä esihenkilön omat että työntekijöiden ajatukset, uskomukset ja tunteet. Muutosjohtamisessa korostuu esimerkillä johtaminen, mutta miten johtaa esimerkillä tilanteessa, kun näkee muutoksen haastavana ja itselleenkin on vaikea perustella muutoksen tarpeellisuutta ja hyötyjä?
Ymmärrä omat tunteesi muutoksessa
Ensimmäinen askel muutosjohtamisessa lähtee omasta itsestä. On tunnistettava ja hyväksyttävä omat tunteet muutoksen suhteen. Muutosjohtamisessa korostuu itsensä johtaminen ja omien uskomusten ja tunteiden äärelle pysähtyminen. On inhimillistä ja luonnollista, että myös esihenkilö kokee epävarmuutta, pelkoa tai jopa vastarintaa kohdatessaan ja johtaessaan muutosta. Tunteiden ja uskomusten tunnistaminen sekä niiden äärelle pysähtyminen auttavat siinä, etteivät ne pääse ottamaan ylivaltaa ja estämään toimintaa.
Hyvä keino tunteiden ja uskomusten kanssa työskentelyyn on reflektointi. Reflektoi omia tunteitasi ja uskomuksiasi ja mieti, mistä ne kumpuavat. Onko kyseessä pelko tuntemattomasta, huoli omasta osaamisesta tai kenties epävarmuus tulevaisuudesta? Myös aikaisemmat kokemuksemme muutoksesta vaikuttavat siihen, miten suhtaudumme käsillä olevaan muutokseen. Kun ymmärrät omat tunteesi ja uskomuksesi, voit paremmin hallita niitä ja keskittyä tukemaan työntekijöiltäsi. Itsensä johtamiseen kuuluu tunteiden ja uskomusten käsittely. Omien tunteiden ja uskomusten tunnistaminen ja käsittely auttaa myös tukemaan työntekijöiden muutosvalmiutta.
Kuuntele ja tue tiimiäsi
Jokainen meistä kokee muutoksen omalla tavalla ja vaikka meillä on olemassa malleja ja viitekehyksiä muutoksen käsittelyyn, on jokaisen prosessi omanlainen ja yksilöllinen. Avoin ja rehellinen viestintä on keskiössä, kun rakennetaan luottamusta ja luodaan turvallisuutta tiimiin.
Käytännössä tämä voi tarkoittaa säännöllisiä ja usein toistuvia keskusteluja tiimisi kanssa. Muutosjohtaminen vaatii aikaa, läsnäoloa ja tilaa, jossa työntekijöiden on turvallista ilmaista huolensa, odutuksensa ja kysymyksensä. Raivaa siis kalenterista aikaa läsnäololle ja kuuntele aktiivisesti, mitä heillä on sanottavaa. Tämä auttaa sinua ymmärtämään heidän näkökulmiaan ja tarpeitaan paremmin.
Rakenna muutosta yhdessä
Muutoksen keskellä on hyvä muistaa, että muutosjohtaminen ei ole yksin tehtävä urakka. Ota tiimisi rohkeasti mukaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa muutoksen suunnitteluun. Tämä ei ainoastaan jaa vastuuta, vaan myös sitouttaa tiimin jäseniä muutokseen. Järjestä työpajoja tai aivoriihiä, joissa tiimisi voi tuoda esiin ideoitaan, huoliaan ja näkemyksiään. Tämä auttaa luomaan yhteisen ymmärryksen muutoksen tavoitteista ja keinoista niiden saavuttamiseksi.
On myös hyvä muistaa, että muutosstrategian tulee olla joustava ja mukautuva. Tilanteet voivat muuttua -suurestikin, ja on tärkeää, että strategiaa voidaan tarvittaessa päivittää ja kehittää edelleen.
Ole esimerkkinä muutoksessa
Esihenkilönä olet tiimisi roolimalli ja tämä roolimalli korostuu muutoksen ja tunneilmaston johtamisessa. Sinun asenteesi, tunteesi ja toimintasi vaikuttavat suoraan siihen, miten tiimisi suhtautuu muutokseen. Tunteet tarttuvat ja mitä korkeammassa asemassa olet organisaatiossa, sitä enemmän sinun tunteilla on merkitykstä koko työyhteisön tunneilmapiiriin.
Inhimillisyyttä ei pidä unohtaa muutoksessa. Usein sen näkyväksi tekeminen avaa työntekijöille mahdollisuuden tuoda esille omia tunteitaan ja uskomuksiaan muutoksesta.Inhimillisyys tarkoittaa sitä, että olet avoin ja rehellinen omista tunteistasi ja kokemuksistasi. Näin autat tiimiäsi näkemään, että muutos on yhteinen matka, jossa kaikki oppivat ja kehittyvät yhdessä. Esimerkillä johtaminen tarkoittaa sitä, että olet valmis oppimaan ja mukautumaan sekä kannustamaan tiimiäsi tekemään samoin. Kaikki ei aina mene ”kerralla maaliin” ja epäonnistumiset ja virheet voidaan kääntää mahdollisuuksiksi oppia.
Muista myös juhlistaa pieniäkin onnistumisia matkan varrella. Tämä auttaa ylläpitämään positiivista ilmapiiriä ja motivoi tiimiäsi jatkamaan eteenpäin, vaikka muutoksen haasteet tuntuisivatkin suurilta. Huomiomme kiinnittyy luontaisesti virheisiin, epäonnistumisiiin ja parannettaviin asioihin. Tästä johtuen on tärkeää nähdä myös toimivat asiat, onnistumiset ja oppimiset.
Muutosjohtaminen ja esihenkilönä toimiminen muutoksen keskellä vaatii rohkeutta, viisautta ja reiluutta. Kun ymmärrät omat tunteesi, ajatuksesi ja uskomuksesi, kuuntelet ja tuet tiimiäsi, kehität muutosstrategian yhdessä ja toimit esimerkkinä, voit olla esihenkilönä muutoksen puolella, vaikka näetkin sen itse haastavana.