Skip to content

Johtajan tehtävä on kasvattaa johtajia

On sanottu, että hyvä johtaja on hän, jota seurataan. Hyvä niin. Vielä paremman johtajan tunnistaa siitä, että hänen ympärillään ja alaisuudessaan on ihmisiä, joista kasvaa johtajia.

Johtajan tärkein tehtävä on kasvattaa uusia johtajia.

General Electricin legendaarinen toimitusjohtaja Jack Welch piti Crotonvillen johtamisakatemiaa yrityksensä keskeisenä toimintona. Pitkiä ohjelmia oli aloitteleville johtajille, seniorijohtajille ja ylimmän tason senioreille.

Welch vieraili valmennusohjelmissa säännöllisesti ja vietti paljon aikaa nykyisten ja tulevien johtajien kanssa. Hän viestitti esimerkillään ja puheillaan, että johtajuus on GE:n ydintoiminto. Samalla hän rakensi kulttuuria, jota hän kutsui nimellä boundaryless, yhteinen organisaatiokäyttäyminen.

Kulttuurinsa ytimen GE muotoili näin: ”We invest in people and develop global leaders in a high-integrity environment.”

Mitä johtaja siis voisi tehdä kasvattaakseen johtajia? Tässä pointteja ajatuksen sytykkeeksi:

  1. Tee itsellesi selväksi, miten tärkeänä pidät johtajuutta organisaatiossasi? Miksi se on tärkeää? Millainen on teidän johtamisfilosofianne, hyvän johtajuuden mallinne? Millaiseen johtajuuteen uskot? Laadi vaikka oma hyvän johtajuuden huoneentaulusi ja sitoudu siihen kaikessa mitä teet. Kaikessa.
  2. Luo rakenteet, jotka mahdollistavat johtajien systemaattisen kehittämisen. Ehdotan, että kehittämisen avainhenkilö olisi johtoryhmän jäsen tai ainakin tiiviissä yhteistyössä joryn kanssa. Varmista, että johtajien kehittäminen on johtoryhmienne agendalla.
  3. Osoita käyttäytymiselläsi ja puheillasi, että hyvä johtaminen on prioriteettinne. Älä siedä huonoa tai keskinkertaista johtamista. Vaadi sekä kykyä tehdä tulosta että arvojenne mukaista käyttäytymistä.
  4. Kehitä jatkuvasti persoonaasi ja johtajuuttasi. Huolehdi, että sinulla on coach tai mentori. Paikalleen jämähtänyt johtaja ei lopulta ole oikea johtaja.
  5. Anna omaa aikaasi tiimisi ja johtajienne kasvattamiseen. Keskustele johtaja-alaistesi kanssa ja varmista, että he oikeasti panostavat omien päälliköidensä kehittymiseen. ”Päivässäsi ei ole yhtään hetkeä, jota ei voisi käyttää ihmisten kehittämiseen.” (Welch)
  6. Muista, että valmentaminen on paljon muuta kuin luokkahuonetoimintaa. Oppiminen tapahtuu osana arjen työtä sekä coachauksessa, digitaalisten välineiden avulla ja yhteisissä tapaamisissa.
  7. Joskus kannattaa lähettää johtajia ja esimiehiä valmennusohjelmiin, mielellään kaksittain tai pieninä ryhminä. Selvästi vaikuttavinta on, jos kehittäminen tapahtuu talon sisällä käyttäen hyväksi sekä talon omien johtajien puheenvuoroja että uskottuja ulkoisia asiantuntijoita ja valmentajia.

Oman talon tapa johtaa on organisaation tärkein ja vaikeimmin kopioitavissa oleva voimavara.

Lisäajattelua saat vaikka Oppaasta tasapainoiseen johtamiseen sekä kirjasta Kutsumusjohtaja.

Juttelen näistä teemoista inboundmarkkinointiguru Jani Aaltosen kanssa podcastissa Keskustelua johtamisesta, arvoista ja ihmisestä.

 

Tilaa blogimme