Rakkauden teko itselle: omien arvojen etsintä

daoudi-aissa-absT1BNRDAI-unsplash

Sanotaan, että arvojaan ei voi piilottaa. Ne näkyvät meissä asenteissa, uskomuksissa, tulkinnoissa ja sanattoman viestinnän moninaisissa ilmentymissä. Ne ovat hyvinvointiimme ja käyttäytymiseemme vaikuttavia tekijäitä. Mutta, tunnistanko itse niitä?

Kuinka moni meistä tunnistaa omat, tärkeimmät arvonsa?

Arvomme luovat sen todellisuuspohjan, josta katsomme ympärillä olevaa todellisuutta. Ne ovat enemmän kuin sanoja. Ne kuvaavat tapojamme toimia ja ohjaajat jatkuvasti aivan huomaamattomasti toimintaamme, vaikka emme sitä ymmärtäisi. Me emme pääse arvojamme pakoon, emmekä kykene niitä peittämään. Sen sijaan, että pistämme päämme pensaaseen, emmekä ole kiinnostuneita arvoistamme, voisimme nyt, tätä vaikeana aikana, pysähtyä ja tehdä matkan sisimpäämme.

Mitkä ovat sinun arvosi? Miten arvosi näkyvät sinulle päivittäisessä elämässäsi?

 

Niin paljon, niin vähän

Viimeisimmät tutkimukset kertovat, että aivoissamme käy vuorokaudessa 70 000 ajatusta ja tunnetilaa. Teemme päätöksiä vuorokaudessa n. 20 000 kpl. Arvomme ovat mukana näissä prosesseissa, taustalla hiljaisina tunteina joko siitä, että asia tuntuu tai ei tunnu hyvältä. Tunne riippuu siitä, onko päätösemme tai toimintamme ristiriidassa arvojemme kanssa vai arvojemme mukainen.

Katso nyt ympärillesi. Olet ympäristössä, joka on sinun arvojesi kaltainen, halusit tai et. Yllätyitkö, miten olet elämääsi rakentanut? Huokuuko ympäristöstäsi arvomaailmasi? Oletko oikeassa vai väärässä paikassa?

Arvomme ovat myös muuttuvia. Ne muuttuvat ihmisen oman kehittymisen ja elämänkaaren myötä, vaikka emme itse sitä huomaisi. Arvot kertovat sinulle, kuka sinä todella olet. Eikö olisi parempi, että tiedostaisit myös itse, mitkä ovat arvosi?

Voit muuttaa arvojasi tai löytää uudelleen muuttuneet arvosi. Tämä työ tehdään tietoisesti. Lähde upealle ja jännittävälle matkalle syvälle sisimpääsi ja pääset rikkauksien äärelle – oman itsesi luokse. Voi olla, että ehkä et heti ihastu siihen, mitä näet, mutta älä huoli. Rakasta itseäsi ja lähde viemään itseäsi kohti arvojesi mukaista maailmaa, jossa haluat olla, elää ja vaikuttaa. Valinta on sinun.

 

Aloita matka

Voit kaiken tietoisen aivotoiminnan ja metelin keskellä mennä luonnon tarjoamaan suojaan. Maa, kasvit, eläimet, vesi, tuli, aurinko ja tuuli - siellä me kaikki olemme yhtä ja egon portit avautuvat. Sinun tarvitsee vain hiljentyä, pysähtyä, kuunnella, avata silmäsi, koskettaa, haistaa ja maistaa. Aistit totuuden ja se kyky on sinussa ollut aina.

Varaa jokaiselle päivälle hetki itsellesi, vaikkapa ennen töiden aloittamista tai alkuillasta. Aisti ja tunne, hengitä ja vain ole. Istu alas, kirjoita arvojasi ylös ja mieti, miten syvältä resonoiva arvo toteutuu arjessa tekoina. Älä ole ankara itsellesi, hyväksy, laske irti ja sanoita uusia tunteita itsellesi. Olet matkalla arvojen äärelle ja se, jos mikä, on rakkaudentekoa itseäsi kohtaan.

 

Otathan rohkeasti yhteyttä, mikäli haluat keskustella, sparrata tai saada vinkkejä ja tukea:  

Anne Roine (MKT; Enneagrammiohjaaja ENT, Sertifikaatti Extended Disc, Elämäntaidon valmentaja)

Johdon konsultti, valmentaja ja coach

anne.roine@novetos.fi

+ 358 50 344 4133

"Elämä ei ole oman itsensä löytämistä. Elämä on oman itsensä luomista." 

- Bernard Shaw 

Kirjoittaja Anne Roine on mukaansa tempaava ihminen. Vaikka Anne tähyääkin tulevaisuuteen, hän ymmärtää nykytilanteen ja henkilökohtaisen kasvuprosessin. Anne hakee tinkimättä parhaimmat ratkaisut olemassa oleviin haasteisiin tavoitteena tuottaa mitattavat tulokset. Annen palaute on välitöntä ja ymmärtävää ja hän kulkee valmennettavien rinnalla koko matkan. Annen pitkä työkokemus esimiehenä eri toimialoilla tuo perspektiiviä nykyiseen työhön. Tämä yhdistettynä mukaansa tempaavuuteen synnyttää uusia tapoja toimia kehittää ihmisiä haastamaan itseään. Hän saa ihmiset syttymään, voimaantumaan ja toimimaan yhteistyössä keskenään.

Share: