Skip to content
Menu
close-icon-lq

Niskasta kiinni ja hampaat irvessä eteenpäin!

angry-2191104_1920.jpg

tai ehkä ei sittenkään niin. Vuoden vaihtuessa oli paljon puhetta lupauksista vuodelle 2018. Keskustellessani ihmisten kanssa, huomasin monen puhkuvan intoa ja tekevän hyvin tavoitteellisia lupauksia parantaakseen työskentelytapoja tai omaa hyvinvointia. Lupauslistat kertoivat melkeinpä poikkeuksetta vain sen, mikä on tavoite. Sen sijaan vastaamalla kysymykseen miten toimin arjessa, tavoitteet etenisivät suuremmalla todennäköisyydellä maaliin.

Usein kuulen, ettei lupausten toteuttaminen vaadi muuta kuin ottaa itseään niskasta kiinni ja päättää toimia. Minä en oikein usko tähän. Jos niskasta kiinni ottaminen ja ennen kaikkea kiinni pitäminen tiukasti päivästä toiseen olisi helppoa, niin lupaukset toteutuisivat poikkeuksetta. Kuitenkin tapaan toistuvasti ihmisiä, jotka kertovat epäonnistuneensa näissä tärkeissä lupauksissa. Lisäksi kaupanpäälle he ovat saaneet epäonnistumisen tunteen ja roppakaupalla ajatuksia, jotka toteavat ”ei minusta ole mihinkään!”. Itsekriittinen mieli lamauttaa toimintaamme, estää näkemästä vaihtoehtoisia etenemispolkuja ja tekee tavoitteestamme enemmän ahdistavan kuin houkuttelevan.

Mikä sitten voisi olla avuksi maaliin pääsemisessä? Tarjoan tässä blogissa kaksi ratkaisua:

1) arvojen mukaiset lupaukset ja 2) sisäinen tsemppari.

 

Arvojesi mukaiset lupaukset

Tunnistatko, miten lupaukset liittyvät sinulle merkityksellisiin arvoihin? Jos tavoittelet lisätehoja työskentelyysi, niin minkä sinulle merkityksellisen arvon toteutumista tämä edistää? Miksi tehokkuus on sinulle tärkeää? Onko tavoite lähtöisin omista tarpeistasi vai kenties jonkun toisen henkilön toive? Millaiset arjen pienet teot auttavat sinua toimimaan tehokkaammin? Mitä voit tehdä joka päivä? Toisinaan käy niin, että emme tunnista, mitkä teot vievät meitä pitkässä juoksussa kohti päämääriämme. Teemme hätäratkaisuja, jotka paikkaavat tilannetta juuri siinä hetkessä ja tuntuvat parhaalta mahdolliselta tavalta edetä. Kuitenkin isommassa kuvassa tarkasteltuna nämä ratkaisut vievät meitä kauemmaksi. Hyviä esimerkkejä tästä ovat vaikkapa multitaskaaminen kokouksien aikana tai ajattelumalli, että tehokkuutemme kasvaisi venyttämällä toistuvasti työpäivää.

Sisäinen tsemppari

Oletko löytänyt sisäisen tsempparisi? Sisäinen tsemppari on yhtä kuin kyky ajatella itsemyötätuntoisesti. Itsemyötätuntoinen ajattelu on innostavaa sisäistä puhetta, joka saa meidät puhkumaan energiaa. Se on kannustusta ja muistuttaa tarvittaessa meitä merkityksellisistä arvoista, joita haluamme toteuttaa. Tsemppari huomaa pienimmätkin edistysaskeleet ja onnistumiset sekä rohkaisee lannistumisen hetkellä. Vai onko lannistaja ja piiskuri vallannut mielesi? Se, joka puhuu sinulle syyttävästi, kritisoi kovaäänisesti ja huomauttaa toistuvasti, että ponnistelusi ei ole riittävää. Epäonnistumisen hetkellä se kertoo, kuinka surkea olet ja kuinka kaikki muut ovat sinua parempia. Kumman olet valinnut matkallesi kohti päämäärääsi?

Itsemyötätuntoinen ajattelu vahvistaa itseluottamustamme ja auttaa meitä sitoutumaan arvojen mukaiseen toimintaan silloinkin, kun on vastoinkäymisiä tai jaksaminen on hakusessa. Kun löydämme oman tsempparimme emme heitä hanskoja tiskiin, suhtaudumme harha-askeliin ja virheisiin myötätuntoisesti ja pystymme näkemään nämä arvokkaina oppimisen paikkoina. Hampaat irvessä ei lupauksia viedä maaliin. Mitäs, jos ottaisitkin itseäsi kädestä kiinni ja puhuisit itsellesi, niin kuin parhaalle ystävällesi?

Kaipaatko lisää buustausta lupausten maaliin saattamiseksi, arvojesi kirkastamiseksi ja tsempparisi äänen vahvistamiseksi? Me Novetoksessa tuemme sinua matkallasi maaliin.

corinne-kutz-157292.jpg

Tilaa blogimme