Skip to content
Menu
close-icon-lq

Lukittu mieli – Ratkaisuja ajattelun jumiutumiseen

Kun kuormittumiskertoimeni kasvaa, huomaan, että mieleni joustokyky kapenee. Näen vähemmän vaihtoehtoja, turvaudun rutiineihin – myös toimimattomiin pikaratkaisuihin. Toisinaan aivoni ovat jopa täysin kykenemättömät ottamaan vastaan selkeitä visuaalisia viestejä.  

Kalenterissani lukee Teams-tapaaminen kissan kokoisilla kirjaimilla, mutta minä odotan, että asiakas soittaa. Miksi näin? Aivoni pyrkivät auttamaan minua ennakoimalla tapahtumien kulkua ja ottavat automaattivaihteen päälle. Viimeksi meillä oli puhelinpalaveri ja väsynyt mieleni ajatteli, että se mitä tapahtui viimeksi, tapahtuu myös nyt.  

Lohduttavaa on, että en ole lukkiutuneen mieleni kanssa yksin. Kun ärsyketulva kasvaa ja mieli kuormittuu, aivomme toimivat itseään suojaavasti ja sulkevat pois ylimääräistä ärsyketulvaa. Koska aivot ovat valmiiksi ”tukossa”, eivät ne onnistu poimimaan ärsyketulvasta tärkeitä vihjeitä parhaalla tavalla.   

Lukittu mieli on erityisesti kuormittuneen asiantuntijan haaste. Kun on vuosia tehnyt asioita tietyllä tavalla ja asiat ovat sujuneet. Väsynyt mieli ohjaa meitä kohti rutiineja, vaikka ne eivät enää tässä hetkessä palvelisikaan parhaalla tavalla. Uskaltaisin väittää mitä kuormittuneempi mieli, sitä vahvempia ja lukkiutuvampia ajatuksia meillä on siitä, miten asioiden tulisi olla. Saatamme jopa ihmetellä ääneen, miksi hommat eivät etene tai toinen ei ymmärrä mitä yritämme viestiä. Ajattelumme ja toimintamme eivät vastaa nykytilanteen tarvetta, mutta samanaikaisesti emme kykene päästämään irti mielemme lukosta.  

Uteliaisuus on avain lukittuun mieleen

Uteliaisuus ei kuitenkaan riitä, jos samanaikaisesti ärsyketulva kasvaa kasvamistaan. Jotta voi saavuttaa uteliaan mielentilan vaatii se käytännön tekoja ärsyketulvan pienentämiseksi. Ensimmäinen askel on tunnistaa tilanteet, joissa lukkiutunut mieli menee päälle. Kun arjessa tapahtuu ”mielen kömmähdyksiä”, parasta mitä voit tehdä, on onnitella itseäsi. Olet huomannut nämä. Jos lukkiutuneen mielen oikkuja ei huomaa, ei niitä voi lähteä myöskään korjaamaan.  

Huomaamisen jälkeen on reflektion paikka:  

  • Mistä kaikesta oma ärsyketulva koostuu? 
  • Mitä voit tehdä tulvan pienentämiseksi?  
  • Mikä sinua auttaisi, että saisit teot 70 % osaksi arkeasi? 
  • Millaiset teot rauhoittavat mieltäsi? 
  • Mitä et voi tehdä? Onko tämä 100 % totta vai lukkiutuneen mielen ajatus?  
  • Keneltä voisit pyytää apua? Kuka voisi sinua kannustaa? 

Kun ärsyketulvan saa aisoihin, on mahdollista houkutella uteliaisuutta paikalle. Uteliasta mieltä voi houkutella esille esimerkiksi pohtimalla, miten suhtautuisit asiaan, jos olisit tilanteessa ensimmäistä kertaa, etkä tietäisi asiasta mitään. Mitä kysyisit? Mitä ihmettelisit? Mitä ajatuksia sinussa heräisi? Entä tunteita? Tämä voi auttaa sinua näkemään vanhat tutut tilanteet uudessa valossa ja löytämään sitä kautta myös uusia ratkaisuja.

Maailma ympärillämme muuttuu kiihtyvällä tahdilla. Utelias mieli on ystävä, joka auttaa meitä toimimaan joustavammin uusissa tilanteissa.  

Blogin kirjoittaja Hanna Poskiparta oivalluttaa tunnistamaan itselle, työyhteisölle ja organisaatiolle merkitykselliset asiat. Hän herättelee asiakkaita löytämään rohkeutensa ja vahvuutensa, katsomaan asioita uudesta näkökulmasta, luomaan selkeitä tavoitteita ja tukee löytämään askelmerkit onnistumisen tielle.
 

Kuva: Unsplash / Uday Mittal

Tilaa blogimme