Skip to content

Lasketko päästettyjä maaleja vai torjuntoja?

Onnistumispäiväkirja draivaa eteenpäin ja valmistaa kiinnittämään huomiota pienempiinkin onnistumisiin

 

braden-barwich-188016-unsplash

Peli päättyi kirvelevään yhden maalin tappioon. Maalivahdin taakse meni viisi vetoa ja tunnelma sen mukainen. Harva muistaa tässä tilanteessa, että torjuntoja oli 50. Miksi muistamme nuo päästetyt maalit vahvemmin ja ne harmittavat? Harva juhlii hävityn pelin jälkeen 50 torjuntaa. Epäonnistuminen tai virhe jättää meihin vahvemman muistijäljen kuin positiivinen onnistuminen.

Mihin huomio suuntautuu, energia menee perässä. Voimme jokainen valita, mihin kiinnitämme huomiomme. Tämä ei tarkoita sitä, että jättäisimme kaiken negatiivisuuden ja toimimattomuuden huomioitta tai lakaisisimme ne maton alle. Näistä asioista on hyvä olla tietoinen. Pääpaino ja huomio tulisi suunnata onnistumisiin ja toimiviin asioihin.

Positiiviset asiat ja onnistumisiin keskittyminen luovat kytkentöjä aivojen eri osien välillä eli käytämme aivojamme monipuolisemmin. Positiivinen ajattelu myös lisää vastustuskykyämme ja mielihyvähormonien eritystä. Tässä tilassa meillä on mahdollisuus luovuudelle, innovaatioille ja uudistumiselle.

Virheiden pelkääminen ja keskittyminen negatiivisiin tai toimimattomiin asioihin saa aikaan aivoissa ”Taistele, pakene, jähmety” -tilan. Kortisoni- ja kortisoli -stressihormonien tasot nousevat, emmekä saa aivojamme käytettyä monipuolisesti. Vastustuskykymme laskee ja huomio kiinnittyy hengissä selviämiseen.

Onnistumispäiväkirja draivaa eteenpäin ja valmistaa kiinnittämään huomiota pienempiinkin onnistumisiin

Meillä on erilaisia keinoja nähdä positiivisia asioita enemmän ja tehdä niitä paremmin näkyviksi. Yksi käytännön työkalu onnistumisten löytämiseen on onnistumispäiväkirja. Alkujäykkyyden jälkeen tekstiä alkaa syntyä luontevammin ja kyky analysoida onnistumisia kasvaa. Tämä näkyy pidentyneinä teksteinä ja syvempinä analyyseina onnistumisiin liittyen.

Voimme myös tietoisesti alkaa kiinnittää huomiota onnistumisiin työpaikalla. Joka päivä esim. työpäivän päätyttyä voit kirjoittaa itsellesi ylös päivän onnistumiset. Viikkopalaverit voit aloittaa kierroksella siitä, missä kukakin on onnistunut viikon aikana. Esimiesasemassa voit pohtia oman tiimisi onnistumisia. VIP-tasolla olevat kertovat myös eteenpäin kollegan onnistumisia.

Tilaa blogimme