Skip to content
Menu
close-icon-lq

Apua koronan traumatisoimille organisaatioille

konstellaatio

Konstellaatio - mitä ihmettä se on?

Olemme usein itse suurin este kehittymisellemme. Konstellaation avulla näkyväksi tekeminen mahdollistaa muutoksen tehokkaan alkamisen, ja automaattinen korjausprosessi voi alkaa.

Konstellaatioryhmässä voi tutkia itselleen tärkeää asiaa tai ongelmaa, tai organisaation tai työryhmän tilannetta. Menetelmän ydin on käyttää peilinä ryhmän intuitiota ja alitajuntaa. Näemme muiden kautta itseämme tai tutkittavaa työryhmää vaivaavat automaattiset ajatukset, joita on usein vaikeaa hahmottaa ilman ulkopuolista peilausta.

Kurkistus organisaatioiden tulevaisuuteen Delfoi-konstellaation avulla

Osallistuin Delfoi-konstellaatioon, jossa halusimme tutkia, mikä on organisaatioiden tulevaisuus ja mihin suuntaan ne kehittyvät. Valitsimme tutkia tilannetta kuuden intressitahon kautta: työntekijät, johtajuus, asiakkaat, teknologia, toimintaympäristö ja prosessit. Lisäksi mukaan tuli yllätystekijä, jolle annoimme leikillisesti nimen Madame Fortuna.

Konstellaatiomenetelmässä ryhmäläisistä aina joku ottaa kunkin intressitahon roolin. Roolista käsin henkilö kertoo tuntemuksistaan ja ajatuksistaan. Sisällöntuottamisessa tulee jättää ”järki narikkaan”, luottaa omiin tuntemuksiin ja intuitioon. Taito vaatii hieman harjoittelua, jotta uskaltaa olla luova ja spontaani.

Jo vartin työskentelyn jälkeen alkoi muodostua käsitys, mitä organisaatioissa tapahtuu. Kun toimintaympäristö muuttuu, kaivataan johtamista ja selkeitä valintoja siitä, missä toimitaan. Työntekijät tekevät mielellään omia juttujaan, heistä kumpusi vapauden kaipuu.

Muuttuvassa epävarmassa tilanteessa Johtajuus haluaa tarkastella ja pohtia mitä tapahtuu, tehdä yhteenvetoja, olla kontaktissa eri tahojen kanssa. Johtajuudelta jää vain huomaamatta yllätystekijä, Madame Fortuna. Se tekee aivan omiaan, se ei ole kiinnostunut muista tekijöistä. Johtajuus on kuuro Madame Fortunalle, toisaalta yllätystekijää ei voikaan hallita edes hyvillä suunnitelmilla.

Selkeää jakautumista

Konstellaatio teki näkyväksi selkeän jakautumisen Johtajuuden ja Madame Fortunan, yllätystekijän, välillä. Ryhmänohjaajan johdatuksella Johtajuuden oli myönnettävä, että: ”Tämä on niin mutkikas tilanne, että en kehtaa edes sanoa, että en ymmärrä mitään”. Johtajuuden pitäisi oppia katsomaan ja kuuntelemaan Madame Fortunaa. Tällä oli hieman raflaava viesti Johtajuudelle: ”Se on henki pois, jos et rupea lukemaan minua.” Johtajuudella ei kuitenkaan näyttänyt olevan keinoja kuulla Madame Fortunaa.

Konstellaatio osoitti, että yhteiskunnassa tapahtunut iso muutos ja epävarmuus ovat aiheuttaneet organisaatioiden traumatisoitumista. Kun hädän purkamiselle ei ole löytynyt kanavaa, jokainen taho ryhtyy pelaamaan omaan pussiinsa. Kaikki alkavat soutaa eri suuntiin.

Konstellaatio auttaa tiedostamaan, millaisessa maailmassa elämme. Kysymykseksi jää, mikä on tämän totuusarvo. Kokemukseni työyhteisövalmennuksista kertoo tätä samaa tarinaa. Paluu uuteen normaaliin ei ole sujunut kivutta. Työyhteisöissä on epämääräistä pahaa oloa.

Tilanne muistuttaa sitä, kun lasten ollessa pieniä, lähdimme puolison kanssa omiin menoihimme ilman heitä. Kotiin palatessa riemu oli ensin suuri, mutta pian alkoi kiukuttelu kaikista mahdollisista asioista.

Konstellaatiomenetelmän opettelu on ollut antoista ja opettava kokemus. On hämmästyttävää, miten paljon tietoa ryhmä voi tuottaa intuitiivisesti. Omien kysymysten tarkastelu konstellaation avulla on vielä vaikuttavampaa kuin organisaatioiden tulevaisuuden ennustaminen. Suosittelen kokeilemaan menetelmää.

--

Oletko kiinnostunut konstellaatiosta?

Kokoan alkuvuonna alkavaa ryhmää, jossa tutkitaan konstellaation avulla organisaation tai tiimin tilannetta tai omia kehittymistoiveitasi. Jos olet kiinnostunut, laita viestiä: eeva.pitkanen@novetos.fi, niin lähetän lisätietoja.

Blogin kirjoittaja Eeva Pitkänen on vuorovaikutuksen ammattilainen, jonka ydinosaamisalueita ovat ryhmien johtaminen toimiviksi tiimiksi, vaikuttava vuorovaikutus, roolien tasapaino sekä työidentiteetin vahvistaminen.

Tilaa blogimme