Skip to content
Menu
close-icon-lq

Johda toivoa epävarmoina aikoina

Jokainen meistä tarvitsee toivoa muutosten ja epävarmuuden keskellä. Me koemme epävarmuuden turvallisempana, kun tiedämme mitä kohti olemme etenemässä ja meillä on toivoa saavuttaa tavoittelemamme askel kerrallaan.

Yksi vastuullisen johtajuuden tärkeistä tehtävistä on antaa eväät toivon kokemiselle. Toivo ei ole hahmoton tunne, johon on vaikeaa vaikuttaa. Päinvastoin, voimme vaikuttaa toivon kokemiseen konkreettisilla toimenpiteillä.  

Tässä on 5+1 johtamisen tehtävää, joilla on suora vaikutus
toivon kokemiseen

  1. Ole esimerkkinä

Avoimuus ja ennakkoluulottomuus on voimaa. Puhu asioista rohkeasti silloinkin, kun ei voi olla varma mitä tulee tapahtumaan. Näin näytät esimerkkiä siitä, että jokainen voi olla samanaikaisesti epävarma ja utelias löytämään ratkaisuja eteenpäin. Tämä lisää luottamusta ja kykyä kohdata epävarmuutta.

  1. Viesti, viesti, viesti

Viesti usein strategiasta, tavoitteista ja välitavoitteista. Kerro myös tavoitteiden muutoksista ja mutkista matkalla. Keskustelemalla voit varmistaa, että viestisi on kuultu ja ymmärretty. Ota myös esille organisaatiosi kohtaamia erityisistä haasteista ja niiden toimenpiteitä niiden ratkaisemiseksi.

  1. Kannusta osallistumiseen, yhteistyöhön ja omistajuuteen

Kannusta jokainen keskustelemaan tavoitteista, mahdollisuuksista, ja ongelmista omassa roolissaan. Valtuuta työtekijöitä ja tiimejä toteuttamaan omia ratkaisujaan. Hyväksy myös epätäydelliset lopputulokset kannustamalla oppimaan niistä. Luota ja onnistutte yhdessä.

  1. Rakentakaa yhdessä reittiopastus

Pilko suunnitelmat helposti hahmotettaviin osiin. Varmista, että jokainen tietää välitavoitteisiin etenemisen tilanteen, niiden saavuttamisen hetken ja oman työnsä merkityksen näissä. Konkreettisten tulosten aikaan saaminen lisää toivoa ja luottamusta tulevaan.

  1. Tue monipuolisesti kehittymistä ja oppimista

Tarjoa mahdollisuuksia ammatilliseen työntekijänä kehittymiseen. Näin työyhteisösi jäsenet saavat uusia taitoja ja tuntevat itsensä varmemmiksi kyvyistään. Osaamisen soveltaminen ja kehittäminen kasvattaa jokaisen motivaatiota.

+ Ole inhimillinen

Rakenna yhteys toisiin osoittamalla, että olet tietoinen heidän tunteistaan ja ymmärrät, miten ne vaikuttavat heidän käsitykseensä tilanteesta missä olette. Ole siis valmis kuuntelemaan ja keskustelemaan. Järjestä myös yksilöllistä ja yhteisöllistä tukea ja jaksamista edistäviä resursseja.  

  

Blogin kirjoittaja Jukka Mannermaa auttaa ja kannustaa asiakkaitaan menestymään ajattelun kehittämisen, uusien mahdollisuuksien näkemisen ja uudistumisen rohkeuden avulla. Jukalla on valmennusosaamisen tukena laaja johtajatausta ja pitkä kokemus yhteistyöstä kotimaisten ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa.

 

Kuva: Unsplash / Jon Flobrant

Tilaa blogimme