Skip to content
Menu
close-icon-lq

Etäältä johtaminen läheisyysjohtamiseksi

Käymissäni keskusteluissa etäjohtamiseen liittyen, yhtenä isona asiana esiin on noussut läheisyyden puuttuminen. Johtajilla on iso huoli alaisistaan, heidän hyvinvoinnistaan ja jaksamisesta työn tekemisen siirryttyä pääsääntöisesti ihmisten koteihin.

Työnantajina olemme velvoitettuja huolehtimaan työntekijöidemme terveydestä, ja työsopimuksessa pääsääntöisesti työn suorittamispaikaksi on sovittu työnantajan tilat. Siirryttäessä työskentelemään yksityiselämän piiriin kuuluvassa kodissa, muuttuvat myös monet juridiset sopimuksemme. Kuinka laajalti olemme oikeutettuja johtamaan toimintaa toisen yksityisellä alueella, toisin sanoen: missä menevät johtamisen rajat?

Entä jos muutamme etäjohtamisen ”läheisyysjohtamiseksi”? Siirrymme saman tien johtajina pois yhdeltä asemaamme liittyvältä alueelta, eli ”työpaikalta”, ja olemme yhtäkkiä mentaalisesti tiimiläisemme kotona! Väistämättä tällöin tapahtuu jonkinlainen valtasuhteen muutos. Se (onneksi) pakottaa meidät johtajana ajattelemaan ja asemoimaan itsemme uudelleen.

Luota luottamukseen

Toimiva läheisyysjohtaminen perustuu luottamukseen. Ensimmäisenä kannattaa kirjoittaa itselleen näkyville luottamusoletus: ”Jokainen ihminen haluaa tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla”.

Jos tunnistat luottamusvajeen tunnetta jonkun tiimiläisesi suhteen, valmistaudu keskustelemaan hänen kanssaan aiheesta mahdollisimman ”tyhjällä päällä” ja objektiivisesti. Saatat kuulla asioita, jotka ovat olleet sinulta piilossa. Voit miettiä tapaamiselle myös tunnetavoitteen: ”Minkälaiseen fiilikseen haluan tapaamisen päättyvän?”

Läheisyyden rajat

Uusi tilanne vaatii uudelleen määrittelyä. Läheisyyden rajoista kannattaa käydä keskusteluja sekä henkilökohtaisesti että tiiminä. Keskusteluiden kautta saat tärkeää ja johtamistasi helpottavaa tietoa, sekä pystyt tarvittaessa antamaan myös täsmätukea tehokkaasti. Muista tuoda myös omat läheisyyden rajasi näkyväksi - työskentelethän sinäkin yhtä lailla yksityisestä ympäristöstäsi käsin.

”Tarvitseeko tällaiseen läheisyysjohtamiseen ryhtyä, kohtahan me palataan takaisin normaaliin?” No, itse asiassa  ei palata! Tulevaisuuden tutkija Ilkka Halava kertoi Helsingin Ekonomien järjestämässä Työn ja arvon tuottaminen post-pandemian kaudella -webinaarissa 17.6., että: ”Poikkeustila on tuonut näkyväksi sen, että noin puolet suomalaisesta työntekijäkunnasta voi tehdä töitä lokaatiovapaasti. Mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon työstä siirtyy jo syksyllä tehtäväksi joko osin tai kokonaan kotoa käsin. Läheisyysjohtaminenkin on osa uutta normaalia. Siinä, kuinka hyvin se toimii, on sinulla johtajana merkittävä panos.

Kirjoittaja Reijo Mylläri on Business Coach ja työnohjaaja, johtajien ja myynnin valmentaja. Hän haluaa tuottaa tuloa ja iloa, häpeilemättömän ihmislähtöisellä tavalla.

Tilaa blogimme