Skip to content
Menu
close-icon-lq

Novetoksen aamiaistilaisuudessa selvisi, mitä nuoret odottavat työelämältä ja johtamiselta

Novetoksen aamiaistilaisuudessa 15.3. teemana oli Uuden sukupolven johtaminen: odotukset, tarpeet ja johtaminen. Toimitusjohtaja Jan Holst toivotti runsaan kuulijakunnan tervetulleeksi Keilarantaan. Tilaisuuden juontaja Markus Pessi Novetoksesta totesi, että nuorten johtamista pohditaan usein keski-ikäisten kesken. Tässä tilaisuudessa nuorta sukupolvea edustivat kokemusasiantuntijoina Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun opiskelijat. Saimme arvokasta tietoa nuorten ajatuksista kahden eri tutkimuksen valossa sekä Nuorten Leijonien päävalmentajalta Jussi Ahokkaalta.

Katja Miettinen Academic Workista kertoi heidän vuosittaisesta tutkimuksestaan Young Professional Attraction Indexistä, jossa kerrotaan, millä elementeillä nuoria kannattaa houkutella, rekrytoida ja sitouttaa organisaatioihin. Yllättävä tulos oli se, että Suomessa ja Norjassa johtajuutta ei mainittu lainkaan tärkeiden tekijöiden joukossa, mutta Ruotsissa se sen sijaan nostettiin ykköseksi.

YPAIn mukaan nuoret haluavat haastavia ja monipuolisia tehtäviä ja kehittymismahdollisuuksia, ja että heitä johdetaan yksilöinä ja esimerkillä. He odottavat avointa, keskustelevaa ja kannustavaa työkulttuuria. He toivovat vastuuta ja vapautta, mutta eivät halua selvitä yksin; tiimin ja henkilökohtaisen johtamisen merkitys korostuu. Nuoret osaavat ajatella isosti ja ennakkoluulottomasti. Myös kilpailukykyisellä palkalla ja henkilöstöetuuksilla on heille merkitystä.

Neljä Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun opiskelijaa teki OPO-kurssilla Novetokselle 15-19-vuotiaiden nuorten työelämäodotuksia kartoittavan kyselyn, johon vastasi noin 450 nuorta. Sykkiläinen Julia von Lerber kertoi, että kyselyn tuloksissa korostui erityisesti työn merkityksellisyys. Hän kertoi itse yllättyneensä siitä, kuinka positiivisesti nuoret suhtautuvat tulevaan työelämään ja työllistymiseensä: vastaajista reilusti yli puolet uskoo työllistyvänsä helposti. Nuoret haluavat työpaikalle johtajan, joka toimii avoimesti, kannustavasti ja keskustellen. Johtajan rooli myös kiinnostaa monia nuoria.

Koskevatko yllä mainitut odotukset työltä ja johtamiselta vain nuoria? Eivät pelkästään, jos kysytään Novetoksen Riitta Perttilältä. Hänen mukaansa ikä ei ole ainoa selittävä tekijä, vaan kyse on myös arvojen ja työelämän muutoksesta. Tavoitteellinen ja valmentava johtamisote toimii kaiken ikäisille ja se mahdollistaa yksilöiden, tiimien ja organisaatioiden kasvun ja kehittymisen nopeasti muuttuvassa työelämässä.

Nuorten Leijonien maajoukkuevalmentajan Jussi Ahokkaan kokemuksen mukaan kunnianhimo ja halu ajatella isosti ovat nuorille huipuille tunnusomaisia piirteitä. Nuoret kahdesti maailmanmestaruuteen luotsannut valmentaja kertoo nuorten vaativan itseltään paljon ja odottavan henkilökohtaista coachausta.

Auktoriteettina ei kannata jääkiekkovalmennettavien eteen mennä: he arvostavat paljon enemmän kuuntelevaa ja sparraavaa valmentajaa. Arvojohtaminen on asiajohtamista tärkeämpää ja tunneälyllä ja luottamussuhteen luomisella pääsee jo pitkälle. Kun nämä toteutuvat, voi Ahokkaan mukaan nuorilta myös vaatia paljon ja he myös pitävät sovitusta kiinni.

Kaikista puheenvuoroista kävi ilmi, että saamme nuorista työelämään uutta intoa ja kunnianhimoa puhkuvan ja isosti ajattelevan sukupolven, joka odottaa työltään merkityksellisyyttä, henkilökohtaista valmentavaa johtajuutta ja etenemismahdollisuuksia.

Novetos kehittää suomalaista työelämää ja johtajuutta mottonaan Passion for Good.
Toteutamme avoimen valmentavan johtamisen kaksipäiväisen valmennuksen 16.-17.5. Lue lisää täältä.

Markus Pessi haastatteli Jussi Ahokasta tilaisuuden jälkeen. Jussin mietteitä voit katsoa täällä.

Tilaa blogimme