Skip to content
Menu
close-icon-lq

Passion for Good. Novetos jatkaa, perustaja jää sivummalle.

Tapsa1.jpg

20-vuotiaan Novetoksen kutsumuksena on olla rohkeasti hyvän puolella. Perustimme firman, jotta työelämä, yritykset ja julkinen sektori kukoistaisivat ja tekisivät hyvää. Asiakkaille, henkilöstölle, yhteiskunnalle.

Tapsa 06.jpg

Yritysmaailman identiteettiin ja historiaan on kuulunut halu olla hyvän puolella. Jossain vaiheessa hyvän vaalimiseen tuli kupru. Kehittyi kummallinen ajatus, että yritys olisi pelkkä rahantekokone.

Novetoksen ensimmäisenä vuotena 1997 sain mahdollisuuden luennoida Jyväskylän taloustutkijoiden seminaarissa. Luentoni alussa salin takaosasta kuului möreä ääni: ”Meidän firmassa etikka kuuluu salaattikastikkeeseen.” Se oli hyväntahtoinen lohkaisu, joka nauratti meitä kaikkia. Se kuvasi osuvasti ajan henkeä silloin 20 vuotta sitten.

Etiikka ja vastuu koettiin asioina, jotka kuuluivat romantikoille ja yhteiskunnalle.

Sittemmin arvot, etiikka ja vastuu ovat vallanneet tilaa yritysjohdon ajatusmaailmassa. Moraalisen hasardin tai huijauksen tehneet organisaatiot ja johtajat ovat saaneet tuta nahoissaan kämmiensä seuraukset, viime vuosien megaesimerkkeinä autoteollisuuden harhapolut.

Eettiseen toimintaan pyrkiminen on kipuamista pitkin jyrkkää rakkakivikkoista rinnettä kohti tunturin huippua. Nyttemmin nousun kulma on pienentynyt, askel on ripeämpää, ja hyviä esimerkkejä alkaa olla paljon. Aiempaa selvemmin nähdään, että etiikka on enemmän resurssi kuin rajoite.

Olla hyvän puolella. Työelämässä se tarkoittaa kahta asiaa.

Käytännöllinen hyvä. Tarvitsemme osaavaa kutsumuksellista johtajuutta, toimivia työyhteisöä, huipputiimejä, asiakkaiden ja kansalaisten sitoutunutta palvelua, rohkeita visioita, teknologian luovaa hyödyntämistä ja vanhojen toimintatapojen ennakkoluulotonta haastamista. Organisaatiot voivat joka hetki parantaa toimintaansa.

Moraalinen hyvä. Liike-elämä ja yhteiskunnan rakenteet ovat olemassa ihmisiä varten. Niiden lopullisena tavoitteena on hyvä elämä. Oma laaja kysymyksensä on, mitä kaikkea sisällytämme hyvään ja merkitykselliseen elämään. Luettelosta tulee pitkä. On työtä, turvallisuutta, taloutta, ihmissuhteita, rakkautta, myötätuntoa, vapautta, oppimista… jatka tästä.

Passion for Good on näiden molempien vahvistamista.

Tarvitsemme heikkouksen korjaamista ja toimintatapojen jatkuvaa parantamista, ja tarvitsemme tinkimätöntä moraalisen hyvän vaalimista. Eettisesti vahva toimintakulttuuri pyrkii vastaamaan molempiin haasteisiin, käytännöllisiin ja moraalisiin.

On vaikea kuvitella, millainen maailma on 20 vuoden kuluttua. Silloinkin vuonna 2037 etsitään hyvää, sen kaikkia merkityksiä. Uskon Novetoksen tavoitteena silloinkin olevan, että työelämä kukoistaa ja täyttää kutsumuksensa. Sillä väylällä Novetos etenee täysin purjein, ja se tuntuu hyvältä.

Jään nyt sivummalle. Eläkeiän saavutin 10 vuotta sitten, mutta työn tekemistä en jättänyt. En aio jättää nytkään, ainakaan kokonaan. Toimin free-pohjalta tilanteiden ja tarpeiden mukaan. Novetos tarvitsee irtautumisen vaikuttajastaan, joka on ollut mukana ensi hetkistä lähtien. Vastaavasti minä tarvitsen irtioton rakkaasta työyhteisöstäni. Uutta ei synny ilman luopumista.

Nämä 20 vuotta ovat sisältäneet lämpimiä asiakaskohtaamisia, kumppanuuksia ja ystävyyksiä. Jonkin jäljen tai pienen raapaisun toivon jättäneeni jonnekin.

Huikeutta ja haikeutta ja lopulta vain hui hai. Elämä sisältää tuntemuksia laidasta laitaan.

Toivotan menestystä mahtavalle Novetokselle, sen työntekijöille ja asiakkaille, nykyisille ja tuleville.

 

Virallinen tiedote: Novetos siirtyy uuteen aikaan – Tapio Aaltonen ojentaa viestikapulan eteenpäin

 

Tilaa blogimme