Skip to content
Menu
close-icon-lq
Kaikki artikkelit

Me rooliemme ja ajatustemme vangit

Teatterin kulisseissa syttyi tulipalo. Koomikko säntäsi näyttämölle varoittamaan yleisöä. Kaikki pitivät varoitusta vitsinä ja taputtivat. Koomikko yritti uudelleen, eikä yleisön riemulla ollut rajoja.

Entä jos tämän ajatuksen esittäjä teologifilosofi Søren Kierkegaard tulisi keskellemme ja alkaisi tarkastella organisaatioitamme, johtamistamme, kulttuuriamme ja ajattelutapojamme? Kuvittelen, että tämä viiltävän tarkka näkijä paljastaisi henkiset urautumamme.

Tietenkään emme uskoisi häntä, niin kuin häntä ei uskottu silloin 170 vuotta sitten.

Olemme ajatustemme ja kokemustemme vankeja. Tiedämme, miten asioiden kuuluu olla. Ongelmiin tarjoamme patenttivastauksemme, lempiajatuksemme ja tulokulmamme. Meidän on tehostettava, karsittava, panostettava, kehitettävä, fokusoitava, organisoitava uudelleen, innovoitava, lähdettävä maailmalle, pyydettävä paikalle konsultti, vaihdettava johtajaa, luettava Harvard-tutkimus, pidettävä palaveri, fuusioitava.

Istumme vankiloissamme, luolissamme ja pöntöissämme, henkinen autopilotti päällä. Ajattelemme, sanomme ja kuulemme sen, minkä olemme aina ennenkin ajatelleet, sanoneet ja kuulleet. Jos oivallamme ja kerromme jotain uutta, niin väki kuitenkin kuulee meiltä juuri sen, minkä se on ennenkin kuullut.

Joskus meidän jälkeemme ehkä tulee aika, jolloin meille nauretaan tai ainakin hymyillään vinosti, niin kuin oikeille koomikoille nauretaan. Tai takiamme itketään.

Mitä meidän pitäisi tehdä? En tiedä. Tai ainakaan en haluaisi antaa patenttivastauksiani, joita minulla kyllä riittäisi. ”En tiedä” on loppujen lopuksi tärkeä olotila. Se pakottaa ihmettelemään, tutkimaan ja etsimään vaihtoehtoja. Ennen kaikkea se ohjaa kyseenalaistamaan.

On asioita, jotka tiedetään varmasti, ainakin siihen saakka, kun saamme uutta tietoa. On asioita, jotka luulemme tietävämme varmasti. Ja on asioita, joita epäilemme mutta joihin paradoksaalista kyllä uskomme arjen elämässämme, koska emme osaa tai ehdi kuvitella vaihtoehtoja.

Koomikko ei välttämättä ole oikea henkilö varoittamaan tulipalosta haltioituneelle yleisölle.

Jaa artikkeli

Tilaa blogimme