Skip to content
PYYDÄ TARJOUS
Menu
close-icon-lq

Keinoja johtoryhmän kognitiivisten vinoumien tunnistamiseen ja hallintaan

 

Yksikään johtoryhmä ei tee päätöksiä ilman kognitiivisten vinoumien vaikutusta niiden laatuun. 

Esittelen tässä kirjoituksessa johtoryhmällenne käytännönläheisiä keinoja kognitiivisten vinoumien tunnistamiseen ja niiden vaikutuksien hallintaan. Tarkastelen asiaa sekä yleisesti päätöksentekoonne liittyen että sidosryhmiä koskevien päätösten näkökulmasta.

1. Yleisiä keinoja tunnistaa ja hallita kognitiivisia vinoumia johtoryhmänne päätöksenteossa

Ymmärtäkää kognitiivisia vinoumia ja niiden vaikutuksia 

Ensimmäinen askel vinoumien huomioinnissa on niiden tunnistaminen. Teidän kannattaa järjestää itsellenne valmennusta tukemaan osaamistanne vinoumien luonteesta ja niiden vaikutusten hahmottamisesta. 

Käyttäkää päätöksentekoa tukevia menetelmiä 

Voitte vähentää kognitiivisten vinoumien vaikutusta käyttämällä strukturoituja menetelmiä, kuten päätösmatriiseja, SWOT-analyysejä ja riskien mallintamista. Näiden hyödyntäminen tukee objektiivisempaa ja enemmän faktoihin perustuvaa keskustelua. 

Perustakaa päätöksenteko varmennettuun tietoon  

Objektiivisen tiedon ja analytiikan käyttö päätöksenteossa vähentää henkilökohtaisten mieltymystenne ja vinoumienne vaikutusta. Myös organisaation sisäisten ja ulkoisten asiantuntijoiden hyödyntäminen on suositeltavaa. 

Olkaa avoimia vuorovaikutuksessanne ja haastakaa positiivisesti toisianne 

Toistenne näkemysten positiivinen haastaminen auttaa teitä näkemään päätöstenne vaikutukset eri näkökulmista. Rohkaisemalla toisianne avoimeen keskusteluun ja eriävien mielipiteiden ilmaisuun, voitte välttää myös ryhmäajattelua. 

Pyytäkää palautetta ja reflektoikaa  

Säännöllinen palaute ja itsereflektio auttavat teitä tunnistamaan omia vinoumianne. Vertaissparraus, coaching tai mentorointi voi tukea teitä tässä. 


2. Kognitiivisten vinoumien hallinta johtoryhmän sidosryhmien näkökulmasta

Varmistakaa avoin vuorovaikutus sidosryhmienne kanssa 

Ymmärrätte paremmin sidosryhmienne tilannetta ja tarpeita vuorovaikuttamalla säännöllisesti heidän kanssaan. Tämä vähentää tiedon puutteen tai väärinkäsitysten tukemaa vinoutunutta ajattelua. 

Ottakaa sidosryhmät mukaan päätöksenteon valmisteluun 

Ottamalla mukaan sidosryhmien edustajia ja heidän näkemyksiään päätöksentekoprosessiin voitte lisätä tietoanne sidosryhmienne tarpeista ja siten vähentää vinoumien vaikutusta päätöksentekoonne. 

Mitatkaa päätöstenne vaikutusta sidosryhmiinne 

Voitte oppia ja tehdä parempia päätöksiä kehittämällä mittareita, jotka kertovat päätöstenne vaikutuksia sidosryhmiinne. Kun tunnistatte yhä paremmin tyypillisten vinoumienne tuomat riskit, voitte kohdistaa mittaamista niiden aiheuttamien vaikutusten aikaiseen tunnistamiseen. 


3. Yhteenveto

Johtoryhmän jäsenten on tärkeää olla tietoisia sekä omista että kollektiivisista kognitiivisista vinoumistaan. Tunnistamalla ja hallitsemalla näitä vinoumia sekä yleisesti että sidosryhmien näkökulmasta voitte tehdä yhdessä parempia päätöksiä. 

Vinkki: aloittakaa johtoryhmässänne keskustelu kognitiivisten vinoumien vaikutuksesta päätöksentekoon. Mitä toimenpiteitä voitte ottaa välittömästi käyttöön?  

Me Novetoksella olemme valmiita auttamaan, kun tarvitset apua tai sparrailua johtoryhmääsi.
Ota yhteyttä niin sovitaan keskustelusta. 

Tilaa blogimme