Skip to content
Menu
close-icon-lq

Uudessa normaalissa olemme kuin uudisraivaajat

Paremman elämän etsintään lähdettiin aikanaan tietoisesti. Motivaation suunta oli alkanut kääntyä ”pois huonoudesta” kohti mahdollisuuksien maisemaa.

Valinta muutokselle oli joka tapauksessa tietoista. Toimintaan siirtyessä alettiin johtaa itseä ja läheisiä kohti uutta, toivottua, parempaa elämää.

Koronan tullessa meidät heitettiin uudelle mantereelle kysymättä, haluammeko sitä vai emme. Tämä toi välittömästi myös haasteet sekä itsen johtamiselle että erityisesti organisaatioiden johtamiselle. Haasteet tulivat näkyviksi erityisesti niissä organisaatiossa, joissa toiminta on rakentunut vuosikymmenien, jopa yli vuosisadan ajan, läsnäjohtamisen malleihin.

Johtajina ja esimiehinä jouduimme omassa ”Uudessa Maailmassamme” ympäristöön, jossa meillä ei ole ollut riittävästi tietoa tunnistaa ympäristön vaikutuksia toimintaan ja erityisesti ihmisiin. Todelliset huolet ja uhat, mutta erityisesti mahdolliset ja kuvitellut möröt, ilmestyivät monien ajatteluun alkaen vaikuttamaan yksilöllisesti ihmisten käyttäytymiseen.

Velvollisuutemme johtajina ja esimiehinä säilyi ja säilyy ennallaan. Sen lisäksi on tullut huoli ihmisten pärjäämisestä ja jaksamisesta. Miten johdan ihmisiä eteenpäin turvallisesti, Uuden Maailman rannalta kohti tulevia viljelysmaita?

Uudisraivaajia ohjasi ja voimaannutti positiiviset odotukset, mielikuvittelu uudesta hyvästä ympäristöstä ja elämästä. Tätä voimaa meilläkin on mahdollisuus käyttää etäältä johtamisessamme, jopa mentaalisten merien taa.

Uudisraivaajien johtajana voit kokeilla, itsesi tai jonkun sparrauskaverin kanssa, seuraavaa pientä ja voimaannuttavaa harjoitusta. Voit myös pyytää kaveria lukemaan kysymykset sinulle.

 1. Mielikuvittele ensin uhkakuvia:
 • 5-kertaista: Miltä tilanne näyttäisi, jos tilanne pahenisi viisinkertaiseksi?
  Kirjoita tai kerro kaverille kuvittelemasi tilanne yhdellä tai kahdella sanalla.
 • 50-kertaista: Miltä tilanne näyttäisi, jos tilanne pahenisi viisikymmenkertaiseksi?
  Kirjoita tai kerro kaverille kuvittelemasi tilanne yhdellä tai kahdella sanalla.
 • 100-kertaista: Miltä tilanne näyttäisi, jos tilanne pahenisi satakertaiseksi?
  Kirjoita tai kerro kaverille kuvittelemasi tilanne yhdellä tai kahdella sanalla.


Välitehtävä/Ajatusten tyhjennys: Palauta mieleesi lempituoksusi 
Tällä harjoituksella on tarkoitus nollata ajatukset, poistaa mielistämme negatiiviset yhteydet ennen positiivsten luomista. 

 1. Mielikuvittele mahdollisuutenne! Anna luoville aivoillesi lupa loistaa rajoituksitta, kaikki on mahdollista!
 • 5-kertaista: Millaista on, kun tilanne on muuttunut viisi kertaa paremmaksi?
  Kuvaile kaverillesi, tai kirjoita, luomasi tilanne muutamalla sanalla.
 • 50-kertaista: Millaista on, kun tilanne on muuttunut viisikymmentä kertaa paremmaksi?
  Kuvaile kaverillesi, tai kirjoita, luomasi tilanne muutamalla sanalla.
 • 100-kertaista: Millaista on, kun tilanne on muuttunut sata kertaa paremmaksi?
  Kuvaile kaverillesi, tai kirjoita, luomasi tilanne muutamalla sanalla.

Lopuksi: Jäin itse vielä miettimään sitä mielikuvituksen ja parempaan uskomisen voimaa, millä monet suomalaiset uudisraivaajatkin kantoivat lamavuosina itsenä ja läheisensä meren yli suureen tuntemattomaan. Siihen nähden huomaan, että tuo edellinen pieni harjoitus on loppujen lopuksi aika helppo ja vaaraton matka kohti parempaa uutta normaalia.

Kirjoittaja, Reijo Mylläri on kokenut coach ja työnohjaaja, sekä johtajien ja myyjien sparraaja. Reijoa motivoi halu auttaa tekemään työelämästä kaikille elämisen arvoista, sekä mahdollisuus tukea ihmisiä myös heidän muussa elämässään.

 

Tilaa blogimme