Skip to content
Menu
close-icon-lq

Kuuntele itseäsi

kiviasetelmaMindfullness, mietiskely, jooga, läsnäolo, intuitio, itsen kuuntelu, kutsumus. Nykypäivän hömpötyksiä?

Itse asiassa kyse on vanhoista viisauksista, ja aika on taas kypsä näille teemoille. Teemoja tutkivat aikoinaan G. C. Jung ja J. L. Moreno. Matka luovuuden lähteelle -teoksessa Tuula Grandell tarkastelee mielenkiintoisella tavalla Jungin ja Morenon näkemyksiä ihmismielen rakenteesta. Mielen rakenteen päähenkilöitä ovat Itse, Ego ja Persoona. Ne ovat myös tämän blogin päähenkilöitä.

Ego ja Itse

Jung jakaa mielen tietoiseen ja tiedostamattomaan puoleen. Tietoisen puolen kuningatar on Ego ja tiedostamattoman puolen kuningas on Itse. Itse edustaa kaikkea potentiaaliamme. Se on psyyken kokonaisuuden keskus. Minulle Itse edustaa myös kutsumusta. Kaikkea sitä, mitä voimme ja sisällä syvimmissämme haluamme olla. Yhteys itseen tuo voimakkaan merkityksen kokemuksen tunteen.

Itsen kuuntelu on sitä, että tietoisen puolen Ego kuuntelee tiedostamattoman puolen Itseä.  Asian tekee hankalaksi se, että Ego ja Itse puhuvat eri kieltä. Tilannetta voisi verrata hallituksen ja opposition väliseen keskusteluun. Kummatkin haluavat kansalaisille hyvää, mutta yhteistä ymmärrystä ei löydy.

Itse lähettää viestejä Egolle

Itse yrittää houkutella Egoa ymmärtämään, mikä sille on parasta. Se tekee sen mm. unien kautta. Kannan yksin täysinäisiä laukkuja ja pussukoita. Kun on aika jäädä junasta, en saa kerättyä tavaroitani ajoissa. Laukut putoilevat käytävälle, kun yritän hädissäni ehtiä ulos. Ovet sulkeutuvat ennen kuin saan kasattua tavarani. Sama toistuu seuraavallakin asemalla. Mietin ahdistuneena, etten koskaan pääse kotiin, koska minulla on liikaa kannettavaa.” Uni viestii työstressistä.

Tasapainoisen johtamisen opas auttaa keventämään ja tasapainottamaan arjen työtä ja johtamista. Lukaise opas ja voit saada lisää aikaa itsellesi.

Olemme vieraantuneita uskomaan unien tai muiden ”hömpötysten” sanomaan, joten Itse joutuu ottamaan käyttöön järeämmät keinot . Tulee päänsärkyä, ahdistusta, kipuja ja vaivoja, sairauksia. Kaiken tämän Itse joutuu tekemään vain saadakseen Egon havahtumaan, että se on väärällä tiellä.

Ego käskyttää Persoonaa

Tietoisen puolen kuningatar Ego voi omasta mielestään erinomaisesti, ainakin aluksi. Ego antaa käskyjä tasavallan ulkoministerille Persoonalle, miten hoitaa suhteita muihin. Moreno nimeää rooleiksi näitä Persoonan erilaisia tapoja olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Jos Egon yhteys Itseen on poikki, pahimmassa tapauksessa Ego alkaa pönkittää itseään. Se käskee Persoonaa olemaan yhteydessä muihin vain tiettyjen mieluisten roolien kautta. Olen kaikkitietävä asiantuntija, Pomo isolla peellä, menestyvä maailmanmatkaaja, lähes täydellisyyden perikuva.

ego

Mukaillen: Rooli psyyken rakenteen osana, Grandell 2014 (Ehnbegin malli)

Keinotekoiset roolit voivat romahtaa

Kun Ego näyttää muille itsestään erilaista kuvaa kuin mitä se todellisuudessa on, identiteetti rakentuu roolien varaan, joilla ei ole yhteyttä Itseen. Mitä kun tulee parempia asiantuntijoita? Mitä jos pomon paikka lähtee alta? Entä kun ulkomaankomennukset loppuvat? Tai jos käykin ilmi, että en olekaan täydellinen?

Jos nämä roolit romahtavat, romahtaa koko ihminen.  Vahva identiteetti rakentuu rooleista, jotka ovat yhteydessä Itseen. Silloin pystyy työssä olemaan aito oma itsensä.

Itse löytyy, kun pysähtyy kuuntelemaan

Mitä merkitystä tällä kaikella on työelämän kannalta? Egonsa vankina oleva johtaja tai asiantuntija on hiljaista tuhoa levittävä epidemia. Sama pätee myös työyhteisötasolla. Muilta ei jää huomaamatta, jos henkilö tuntee olevansa väärässä paikassa. Ahdistus purkautuu valituksena ja huonona käyttäytymisenä.

Itsen löytämiseksi tarvitaan pysähtymistä, läsnäoloa, hyväksymistä. Egon ja Itsen välisen yhteyden löytäminen on matka, jossa kannattaa hyödyntää muiden tarjoamaa apua ja peilinä olemista.

Keinoina voi käyttää Mindfullnessiä, mietiskelyä, tietoista läsnäoloa. Itsen kuuntelulle on tilaa, ohjausta ja peilejä myös osana Novetoksen avoimia valmennuksia Vaikuttava valmentaja ja Luova kutsumus -ryhmäcoaching.

Tilaa blogimme