Skip to content
Menu
close-icon-lq

"I love me and my lounashetki"

malte-helmhold-0fy6aJoPRhc-unsplash

 

Oletko sattumoisin syönyt lounaasi työpisteelläsi kuluneen puolentoistavuoden aikana, kotona tai perinteisellä työpaikallasi? Onko niin käynyt useammankin kerran?

Vinkki yksi: Lopeta! Teet nimittäin itsestäsi onnettoman. ”Multitaskaaminen” ja siihen liittyvä mielen vaeltelu tekee ihmisestä onnettomamman verrattuna siihen, jos keskittyisit yhteen asiaan kerrallaan. Näin ovat esimerkiksi Harvard Universityn tutkijat Killingworth ja Gilbert löytäneet tutkiessaan vaeltavaa mieltä ja multitaskaamista.

Tilastokeskuksen työelämän laadun kehittymistä seuraavassa Työolobarometrissä kysyttiin, onko korona-aikana työmääräsi laskenut, pysynyt ennallaan vai kasvanut. Tulokset näyttivät tältä: 51%:lla työmäärä pysynyt ennallaan. Työmäärä on kasvanut jonkin verran tai kasvanut paljon yhteensä 31%:lla palkansaajista. Jäin miettimään, tuleeko tuo työmäärän kasvu lounaan ja hyvinvoinnin laiminlyönnin kustannuksella.

Jos näin on edes osin, niin mistä tuo ”lounaamme häpäisy” johtuu? Vastaus löytynee isolta osin peiliin katsomalla. Useat viisaista kollegoistani alkoivat jo melko pian etätyöskentelyyn siirtymisen jälkeen varata kalenteristaan ajan lounastaukoaan varten. Vinkki kaksi: tee kalenteriisi, mielellään nyt heti, varaus itsesi hyvinvoinnille, eli lounaalle. Love yourself!

Vinkki kolme: vie asia eteenpäin myös omassa organisaatiossasi. Love your colleagues!
Peiliin kannattaa katsoa tässä kohtaa uudelleen. Jos arvostan lounastani, eli omaa hyvinvointiani, niin kunnioitanko myös kollegani lounasaikaa? Palaveri paremmilla verensokeriarvoilla varustetun kollegan kanssa on myös takuuvarmasti laadukkaampi, kuin nälkäisen ja kärttyisen kaverin kanssa (ehkä minun lisäkseni joku muukin löytää tästä kuvauksesta itsensä).

Vinkki neljä: keskity syömiseesi. Rauhoitat samalla mieltäsi, olet läsnä ja nautit ruoasta enemmän. Asettelu, maut, tuoksut ohjaavat mieltäsi rauhoittumaan samalla parantaen ruoan sulamisprosessia. Rauhallisesta lounashetkestä voit luoda itsellesi tietynlaista rentouttavaa mindfulnessiä. Muista myös laittaa puhelin äänettömälle ja jätä tietokoneesi nauttimaan omasta rauhastaan. Tee itsellesi yksi nauttimisen ja hyvän olon hetki enemmän päivääsi. ”Love your lounashetki, love yourself!”

Kirjoittaja, Reijo Mylläri, on kokenut valmentaja ja coach, joka päätti siirtyä puolihaaleiden einesten suuhun lappaamisesta lounashetkistä nautiskelijaksi.

Tilaa blogimme