Skip to content
Menu
close-icon-lq

Entäs jos... vaihtaisin näkökulmaa

Olen luvannut itselleni, että tämän syksyn aikana opettelen muutamia uusia asioita. Yksi näistä on blogin kirjottaminen. Useamman kerran olen huomannut löytäväni itseni selittämästä erinäisiä syitä, miksi blogi on jäänyt kirjoittamatta: on niin kiire, tarvitsen hiljaisen hetken, ajatukseni ei ole vielä riittävän kypsä jne… Kunnes muistin, että voisinko tässäkin asiassa toimia, niin kuin rohkaisen muita toimimaan? Etsi sellainen näkökulma, joka auttaa sinua voittamaan esteesi ja tarttumaan toimeen.

Huomasin puhuvan itselleni: joka päivä kirjoitan jotain, sillä ei tämä ainakaan taidosta ole kiinni, haluan auttaa ihmisiä oivaltamaan uusia näkökulmia, pystyn järjestämään itselleni rauhallisen hetken, jolloin kirjoitan. Kun katsoin haastettani uudesta näkökulmasta, huomasin, että käsitykseni blogin kirjoittamisesta muuttui. Samalla huomasin saavani myönteistä energiaa, jopa innostuvani, ja lisäksi löysin itseni toimivani eri tavoin. Siitä se sitten lähti.

Miten herkästi jumiudummekin johonkin yksiviivaiseen ajatukseemme, joka tuottaa meille negatiivisia tunteita, syö energiaamme ja lamauttaa toimintaamme. Meitä ei ole kuitenkaan sidottu yhteen ajatukseen, vaan pystymme, niin halutessamme, katsomaan asioita useista eri näkökulmista ja valitsemaan sellaisen tulkinnan, joka on meille höydyllisin. Entäs jos kysyisimme itseltämme ja muilta useammin: Entäs jos? Mitä vielä voisit tilanteesta ajatella? tai jos tätä estettä ei olisi, niin miten toimisit?

Näkökulman vaihtamisen taito on yksi keskeisimmistä oman mielen johtamisen taidoista

Sen hyödyt ovat kiistattomat. Kun pysähdymme tarkastelemaan asiaa eri suunnilta, pystymme huomiomaan eri tekijät, ja ajattelumme rikastuu. Huomaamme, että löydämme uusia ideoita toimia ja ratkaista mahdollinen ongelma. Päätöksentekomme vahvistuu, kun olemme tarkastelleet eri vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia meihin syvällisemmin. Sitoudumme ikään kuin itsestään toimintaan, koska uusi tarkastelukulma tarjoaa meille myönteistä energiaa ja ruokkii itseluottamusta. Pystymme toimimaan tehokkaammin.

Irtaantumalla tunnelukoista ja mielen rakentamista esteistä koemme itsemme vahvemmiksi. Kun tarkastelemme asioita eri suunnilta, opimme tunnistamaan, mikä on meille aidosti tärkeää. Toimimme joustavammin ja tilanneherkemmin, kun tiedostamme useamman vaihtoehtoisen näkökulman.

Kun tiedostamme, että harvalle asialle on yhtä ainutta totuutta, kohtaamme muut ihmiset arvostavalla ja ymmärtävällä otteella. Osaamme katsoa asioita ja tilanteita eri ihmisten silmin. Vuorovaikutuksen taso syvenee, luottamus kasvaa ja onnistumme käymään rakentavaa dialogia.

Näkökulman vaihtaminen on oppimiskokemus itseemme.

Entäs jos jo tänään ravistelisimme pinttyneitä ensiajatuksiamme ja ottaisimme mallia Peppi Pitkätossun rohkean uteliaasta asenteesta.

"Tätä en olekaan kokeillut koskaan aiemmin, joten olen aivan varma, että se onnistuu.”

 

balloon-2331488.jpg

Tilaa blogimme