Skip to content
Menu
close-icon-lq

Yksi ihminen voi vaikuttaa paljon!

Maailma on täynnä sanoja; puhetta ja tekstiä. Rinnalla kulkevat miljoonat kuvat ja niiden viestit. Hukumme informaation, mielipiteiden, mainonnan ja propagandan tulvan alle. Suurin osa meistä ei tee asialle juurikaan mitään.  Joku suojaa jo itseään valitsemalla tarkemmin, mitä lukee, katselee – kenen kanssa puhuu ja viestii.

Helppo on heittää: ”Eivät tyhjät sanat mitään auta, tarvitaan tekoja!” Sanoja ei kuitenkaan kannata väheksyä. Jokaisen teon takana on ajatus; aate, idea, mielikuva, sana, logos. Sanat todellakin luovat todellisuuden. Minä toimin ja teen tekoja sisäisen puheeni ohjaamana! Vai toiminko sittenkään? Entäpä jos teen tekoni melkeinpä tahdottomasti jonkun muun tuottaman puheen lumoamana?

Jokaisella meistä on hallussaan siis iso vaikuttamisen keino. Se on viisas puhe. Se on rakastava puhe. Se on rohkea puhe. Voimme puheen avulla kasvattaa jotain. Hyvä dialogi lisää yhteistä viisautta – rakkaus saa aikaan toisen ihmisen olemassaoloa rakentavaa puhetta. Työpaikoilla, johtajuudessa, aikuisen ammattilaisen työotteessa tarvitaan nykyistä enemmän rohkeaa puhetta. Rohkeus taitaa olla se asia, josta meillä on eniten puutetta.

Jos ja kun haluamme muuttaa maailmaa  – ”pelastaa maailman”, niin kuin nykyään on tapana kepeästi lohkaista – , tarvitsemme syvempää tietoisuutta: mitä puhun, miten puhun ja miksi puhun niin kuin puhun?  Sen rinnalla on kysymys: milloin vaikenen, olen hiljaa ja miksi vaikenen?

En nykyään lupaile paljonkaan, mutta tässä asiassa asetun eteenne yhden lupauksen kanssa.  Pyrin entistä enemmän tietoiseen puheeseen, harkittuihin sanoihin, rakentavaa viestintään. Pidättäydyn vihapuheesta, halvoista heitoista, hedelmättömästä kyynisyydestä, tyhjänpuhumisesta. Mitä sinä lupaat?

Kysymys ei ole tosikkoudesta tai siitä, että hylkäisin ilopuheen, huumorin, vitsit ja sanojen kepeän leikin. Haluan vain nähdä, että me voimme muuttaa maailmaa muuttamalla puheitamme.

Pyydän: tue minua tässä pyrkimyksessä. Minä tuen sinua!

Lari Junkkari

Novetos Oy 22.5.2015

Tilaa blogimme