Skip to content
PYYDÄ TARJOUS
Menu
close-icon-lq

Uutuuskirja “Minä alainen, sinä pomo” avaa suomalaisen johtajuuden kääntöpuolen

Miksi ihmiset uupuvat työssä? Miksi niin monet vaihtavat työpaikkaa, vaikka palkka ja muut edut olisivat kunnossa? Usein varsinainen syy on johtamisessa. Tai ainakin siinä, miten ihmiset kokevat johtamisen. Tapio Aaltosen ja Pauli Juutin uutuusteos "Minä alainen, sinä pomo – suomalaisten kokemuksia johtajista" on puheenvuoro ajankohtaisesta teemasta. Sen taustalla on 82 kertomusta, joissa ihmiset kertovat pomokokemuksistaan.  
 
Teoksen kirjoittajat ovat kokeneita johtamisen kehittäjiä. Emeritusprofessori Pauli Juuti on arvostettu johtamisen ja työelämän tutkija, joka on julkaissut yli 60 aiheeseen liittyvää teosta. Tapio Aaltonen on organisaatioiden arvo- ja etiikkakeskustelujen edellävijä ja Pro Oeconomia -palkittu tietokirjailija, ja myös valmennusyritys Novetos Oy:n yksi perustajista. 

 

Pomokokemuksia - hyvässä ja pahassa 
 
Aineiston keruun suoritti Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) juuri ennen koronapandemian alkua. Kertomuksissa on kuvauksia tavallisista kelpo pomoista sekä sellaisista, jotka ovat jättäneet pysyvän jäljen alaistensa elämään, hyvässä ja pahassa. Uutuuskirja tarjoaakin ainutlaatuisen tuoreen katsauksen suomalaiseen johtajuuteen. 
 
“Tavoitteemme teokselle oli saada esiin alaisten näkökulma ja kokemukset johtajuudesta. Kokeneet työntekijät jakavat tarinansa pomokokemuksistaan ja avaavat tuntojaan niiden pohjalta. Toivomme, että kirjan kertomukset herättävät ajattelemaan johtajuuden merkitystä alaisille ja havainnollistamaan, miksi jotkut työntekijät pysyvät samassa työpaikassa vuosikausia, kun taas toiset etsivät jatkuvasti uusia mahdollisuuksia”, pohtivat teoksen tekijät.  
 
“Jotkut huonon johtamisen kuvaukset ovat järisyttäviä esimerkkejä siitä, miten valtaa käyttävä saattaa suorastaan tuhota toisen elämän ja sairastuttaa tämän. Hyvä pomo puolestaan on saanut alaisensa kokemaan vahvan tunteen työnsä ja jopa elämänsä merkityksellisyydestä.”

Näyttökuva 2024-04-16 kello 14.37.33-2

Johtajuuden ymmärrystä päivitettävä jatkuvasti
 
 
Pomokokemukset ovat Aaltosen ja Juutin mukaan kestoaihe organisaatioiden kahvipöytäkeskusteluissa, mutta analyyttistä tutkimusta noista kokemuksista on yllättävän vähän. Teoksen kertomukset antavat viitteitä siitä, miten puutteellisesti perinteiset johtamisteoriat selittävät pomon onnistumista arkisessa työssään. Ne osoittavat myös, miten pienet asiat saattavat synnyttää onnistumistarinan tai toisaalta katastrofin. 

"Johtaminen herättää usein voimakkaita tunteita, niin hyviä kuin huonojakin. Toivon, että teosta luetaan laajalti sekä pomojen että alaisten toimesta sellaisella asenteella, että näistä tarinoista voimme yhdessä oppia”, pohtii toimitusjohtaja Outi Tenhola Novetos Oy:ltä. 

 

Teoksen julkistus toteutettiin yhteistyössä Väyläkirjojen ja Novetos Oyn kanssa. 

Tilaa blogimme