Monet yritykset ilmoittavat perustavansa osaamisen kehittämisen 70:20:10-malliin. Tällä mallilla on pitkä ja vankka historia, mutta sen kehittäjä jää osittain hämärän peittoon.
Jo 1960-luvulla kanadalainen professori Allen Tough puhui mallista, mutta monet lähteet viittaavat myös Robert Eichingeriin ja Michael Lombardoon, jotka 1990-luvulla tutkivat johtajien kompetenssien kehittymistä ja tunnistivat 70:20:10-mallin rakenteen. Tämä klassikoksi muodostunut mallin syntytarina on hauska esimerkki siitä, kuinka vaikeaa saattaa olla tunnistaa uuden idean todellisia luojia. Oppimisemme ammentaa vaikutteita monista eri suunnista, ja saattaa joskus hämmästyttää, kuinka joku toinen onkin ajatellut samalla tavalla sitä mitä itse pidimme omana uniikkina ajatuksena.
Työelämä on täynnä esimerkkejä siitä, miten oivallukset ja oppiminen nivoutuvat yhteen ja niihin vaikuttavat lukuisat eri ihmiset. Silti monissa organisaatioissa jatketaan oppimisen tarkastelua, arviointia ja kehittämistä yksilökeskeisesti, jolloin yhteisöllisen oppimisen merkitys jää vähemmälle huomiolle.
Lyhyesti 70:20:10 -mallissa on kyse siitä, miten oppiminen tapahtuu työelämässä.
Ajoittain mallista näkyy myös 90:10-versio, jossa oppiminen työn tekemisen ja yhdessä muiden kanssa toimimisen katsotaan muodostavan tiiviin kokonaisuuden. Tämä näkökulma on erityisen merkityksellinen nykypäivänä, kun työskentely on usein monien ammattilaisten yhteistyön tulosta.
Parhaimmillaan malli edistää oppimiskulttuurin juurtumista organisaatiossa, kannustaen työntekijöitä ottamaan vastuuta omasta oppimisestaan ja jakamaan tietoaan muiden kanssa. Tämä puolestaan tukee innovatiivisuutta ja auttaa organisaatiota uudistumaan tehokkaammin. Yhteisöllinen oppiminen ei tapahdu julistamalla, että kehittyminen tapahtuu 90 prosenttisesti työn ohessa. Oppiminen on organisaation keskeisimpiä menestystekijöitä, se tarvitsee tuekseen rakenteita ja yhdessä jaettuja toimintatapoja.
Rakentakaa palautekulttuuria
Huippujen hetket
Nykyosaaminen näkyväksi ja askelmerkit eteenpäin
Mentorointi osaksi työn arkea
Järjestäkää törmähdyksiä
Kyläilyt
Reflektio
Näiden käytäntöjen avulla organisaatiot voivat edistää oppimisen näkyvyyttä ja kannustaa työntekijöitä jakamaan tietoaan ja kokemuksiaan, mikä edistää yhteisöllistä oppimista ja organisaation uudistumiskykyä.