Kun kirjasto ja nuorisotyö yhdistyvät, mitä siitä syntyy? Siitä syntyy KirNu. KirNu on Helsingin nuorisoasiainkeskuksen ja kaupunginkirjaston yhteinen työhyvinvointihanke, jota on toteutettu jo lukuisissa paikoissa eri puolilla Helsinkiä.

Lokakuussa 2015 alkoi Myllypuron nuorisotalon ja Myllypuron mediakirjaston yhteistyöhanke KirNu, jonka avulla pyritään luomaan toimivia yhteistyömalleja näiden kahden toimijan välille. Alue, alueen nuoret ja alueen hyvinvointi ovat yhteisiä asioita, joten töitä tulee tehdä yhdessä ja mahdolliset ongelmat on ratkaistava yhdessä.

 

Myllypuron nuoristalon nuoriso-ohjaaja Lotta Ahmaoja kertoo hankkeesta:

"KirNu-hanke on ollut positiivinen yllätys meille kaikille ja jo ensimmäisen tapaamisen jälkeen saimme ideoitua innostavia ja toteutettavissa olevia yhteistyökuvioita. Tapasimme KirNun puitteissa syksyn aikana yhteensä kolme kertaa.

Mitä KirNu on antanut meille? Olemme päässeet tutustumaan meille vieraaseen alueeseen, kirjastoon ja kirjaston työntekijöihin. Varmasti kaikilla oli ennakkoluuloja alussa. Meillä oli ennakkoluuloja kirjastosta ja kirjaston työntekijöillä nuorisotalosta. Kuitenkin tutustumisen kautta monet näistä ennakkoluuloista romuttuivat. Saimme kullanarvoista tietoa kirjaston toiminnasta ja työntekijöiden monipuolisesta osaamisesta. Voimme yhdistää voimamme!

Ideana oli suunnitella säännöllistä yhteistä toimintaa sekä mahdollisia hankkeita lähitulevaisuuteen. Tietenkin monien päässä pyöri myös kysymykset, miten saamme tiedonkulun onnistumaan ja toiminnan jatkumaan vaivatta. Porinapajat saivat ideat lentoon ja monille ideoille näytimme porukalla vihreää valoa.

Mitä sitten teemme yhdessä? Mitä olemme saaneet aikaan? Perustimme Facebook-ryhmän, jonka kautta saamme helposti jaettua tietoa ja suunniteltua toimintaa. Lisäksi otamme vuoden alusta säännölliset tapaamiset osaksi arkeamme. Tiettynä päivänä viikossa yksi nuorisotalon työntekijä pysähtyy mediakirjastolle työpäivän aluksi vaihtamaan kuulumiset ja hörppimään kahvit, ja jakaa saamansa tiedonjyväset sitten myöhemmin tiimiinsä.

Tulossa on myös yhteisiä hankkeita. Tarkoituksena on käynnistää räppipaja/musapaja yhteistyössä mediakirjaston kanssa. Halukkaista Myllypuron nuorisotalon nuorista koostetaan pienryhmä, joka lähtee toteuttamaan musaprojektia yhdessä nuorisotalon ja mediakirjaston ohjaajien kanssa.

Vuoden vaihteen jälkeen toteutamme yhdessä Elävän kirjaston. Elävässä kirjastossa lainataan kirjojen sijasta ihmisiä. Kyselemme, minkälaiset roolit tai ammatit kiinnostavat nuoria ja sen mukaan suunnittelemme lainattavien ihmisten kirjon. Tarkoituksena on tutustua persoonaan ammatin takana ja saada mahdollisesti vinkkejä omaan tulevaisuuteen. Onhan yhteishaku pian ajankohtainen.

Kapinallisella nuorella on monesti ongelmia vartijoiden tai poliisin kanssa, nuoret kiertävät sosiaalityöntekijät kaukaa tai arvostus kirjastotyöntekijää kohtaan on heikko. Tällaisen Elävä kirjasto -tapahtuman kautta on mahdollisuus purkaa näitä ajatusmalleja, nähdä persoona ammatin takana.

Mitä muita mahdollisuuksia meillä sitten on? Tapaamisten aikana oli puhe myös väliaikaisista työpaikanvaihdoista, eli nuorisotalon ja mediakirjaston työntekijä vaihtavat toimipisteitä esimerkiksi yhden illan ajaksi, ja miksi ei jopa viikoksi. Tavoitteena on, että nuoret omaksuvat sen, että teemme yhteistyötä. Se, mitä tapahtuu mediakirjastolla vaikuttaa myös nuorisotalon toimintaan. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. On hyvä, että nuoret pääsevät tutustumaan kirjaston työntekijöihin. Loppujen lopuksi ehkä huomataan, että eivät ne nuoret sen hullumpia ole ja kirjaston työntekijät ovat myös aika hyviä tyyppejä.

Tajusimme, että meillä on mahtavat mahdollisuudet käyttää hyväksemme toistemme tietoja, taitoja, tarvikkeita ja tiloja. Mikä olisi siistimpää kuin ötökkäryhmä, joka tutkii pieneliöitä mikroskoopin avulla? Ei meillä olisi nuorisotalolla välineitä moisiin tutkimuksiin tai edes osaamista käyttää tuollaisia välineitä. Ei kuitenkaan hätää. KirNun ansiosta meillä on suunnitteilla järjestää kyseinen ryhmä mediakirjastolla. Keväällä kokoamme varhaisnuorten kanssa ryhmän, joka lähtee mediakirjastolle tutkimaan ötököitä tai mitä tahansa, mitä luonnosta löytyy. Mediakirjastolla on erinomaiset mikroskoopit ja muut laitteet tähän tarkoitukseen sekä osaavaa henkilökuntaa.

Varmasti myös haasteita tulee esiin ajan myötä, mutta lähdemme kuitenkin positiivisin ajatuksin ja pitkäjänteisin suunnitelmin kohti ensi vuotta. Jokaisen työntekijän tulee olla aktiivinen, eikä kirjaston ja nuorisotalon fyysinen etäisyys saa olla esteenä onnistumiselle. Toivotaan, että hankkeesta on pitkäaikaista hyötyä.

Vielä tämän vuoden puolella nautiskelemme joulupuurosta yhdessä nuorten ja mediakirjaston työntekijöiden kanssa nuorisotalolla, ja sen jälkeen käännämme odottavaiset katseet ensi vuoteen.

Kiitos!"