Johtoryhmän sujuva yhteistyö vaikuttaa merkittävästi organisaation menestymiseen. Hyvin yhteentoimiva johtoryhmä pitää huolen yhdessä johtamisen potentiaalinsa hyödyntämisestä. Se toteuttaa määrätietoisesti strategiaa, tekee laadukkaita päätöksiä, oppii tavoitteellisesti yhdessä ja vahvistaa toiminnallaan organisaation kulttuuria. Nostan tässä esille neljä johtoryhmien valmennuksissamme toistuvasti esillä olevaa yhteistyön edellytystä.
Johtoryhmän jäsenten selkeät roolit ja vastuut merkitsevät sitä, että jokainen tietää mistä itse vastaa johtoryhmässä, mistä toiset vastaavat ja miten nämä vastuut limittyvät, kun johdetaan yhdessä. Näin johtoryhmä varmistaa toimintansa osuvuuden, välttää tehotonta johtamisen päällekkäisyyttä ja toteuttaa tärkeitä jaettuja johtamistehtäviä. Hyötynä on johtoryhmätyön fokuksen säilyminen strategisesti tärkeissä asioissa.
Vinkki: Johtoryhmän kannattaa tarkistaa roolejaan ja vastuitaan aika ajoin pitääkseen ne linjassa organisaation strategisten ja operatiivisten tarpeiden kanssa.
Hyvällä johtoryhmällä on kehitystavoitteita omalle työskentelylleen. Mitä erityistä johtoryhmä haluaa saada aikaan yhdessä? Kehitystavoitteiden suunnittelu alkaa johtoryhmän työn peilaamisella organisaation visioon ja strategiaan. Yksittäinen kehitystavoite voi kohdistua esimerkiksi johtoryhmän keskinäiseen työskentelyyn, johtamisjärjestelmän kokonaisuuteen, johtamiskulttuuriin tai sidosryhmien kanssa toimimiseen. Tavoitteiden tulee olla mitattavissa, realistisia ja aikaan sidottuja, jotta ne ohjaavat tuloksellisesti ryhmän toimintaa ja kehittymistä.
Vinkki: Kehitystavoitteiden edistymisen säännöllinen arviointi auttaa pitämään johtoryhmän fokusoituneena ja motivoituneena.
Organisaation arvoista johdetut johtoryhmän jaetut arvot ja normit ovat kivijalka yhdenmukaiselle työskentelylle. Jaetut arvot ohjaavat päätöksentekoa. Ne varmistavat että johtoryhmän jäsenet toimivat samojen periaatteiden mukaisesti työskennellessään yhdessä ja itsenäisesti. Johtoryhmän kannattaa ottaa tavoitteekseen arvojen ja normien kytkeminen päivittäiseen toimintaan niin, että ne edistävät yhtenäistä johtamista ja vahvistavat organisaation kulttuuria.
Vinkki: Johtoryhmän on hyvä keskustella arvoistaan säännöllisesti ja tarvittaessa muokata niitä varmistaakseen arvojen vastaavuuden organisaation odotuksiin ja liiketoimintaympäristön muutoksien tuomiin tarpeisiin.
Johtoryhmän yhteistyön ytimessä on avoin vuorovaikutus. Hyvässä johtoryhmässä jäsenet voivat ilmaista näkemyksensä ja huolensa vapaasti, ilman pelkoa tuomitsemisesta. Yhdessä oppiminen ja toisten jäsenten näkemysten positiivinen haastaminen auttaa johtoryhmää näkemään toimintansa vaikutukset eri näkökulmista. Tällä tavalla psykologisesti turvallinen johtoryhmä tekee parempia päätöksiä välttäen vanhoihin menestysresepteihin ripustautumisen tai vallitseviin oletuksiin tyytymisen.
Vinkki: Me kaikki olemme omanlaisiamme. Johtoryhmän jäsenten on hyvä käyttää riittävästi aikaa toistensa luontaisten ajattelu-, toiminta- ja reagointitapojen ymmärtämiseen. Toisten pintaa syvempi tunteminen on avain avoimeen vuorovaikutukseen.
Mikä on sinun johtoryhmäsi yhteistyön taso? Voitte aloittaa yhdessä arvioimisen vastaamalla näihin kysymyksiin.
Ota meihin yhteyttä jos tarvitset apua johtoryhmäsi yhteistyön kehittämiseen tai haluat lisätietoja johtoryhmän kehittymisen mahdollisuuksista. Me Novetoksella olemme valmiita auttamaan sinua ja organisaatiotasi menestymään.