Skip to content
Menu
close-icon-lq

Esihenkilö, haasta itsesi ja alaisesi

Esihenkilön tärkeimpiä taitoja on haastaminen. Ihmiset tarvitsevat haasteita ja itsensä ylittämistä.

Positiivinen haastaminen on haastavaa. Johtaja selviää vähemmällä, mikäli hän katsoo asioita sormiensa läpi eikä välitä siitä, mitä alaiset, kollegat tai omat esihenkilöt tekevät. Monet esihenkilöt pelaavat virkamiesjääkiekkoa, jossa asiat tehdään säntillisesti ja oikein, viileästi ilman intohimoa. Jämäkkä johtajuus edellyttää kykyä johdattaa kumppani pysähtymään ja ajattelemaan.

Omassa työssäni haluan haastaa asiakkaitani. Ehkä siksi, että itse tunnen kehittyneeni parhaiten silloin kun minua on haastettu.

Olin ollut Novetoksessa jo muutaman vuoden, kun kollegani Aaltosen Tapsa kysyi, haluaisinko tehdä jotain, jota en ollut ennen tehnyt. ”Minut on pyydetty puhumaan isolle porukalla. Väki pitäisi sytyttää liekkeihin. Ajattelin tarjota tehtävän sinulle.” Epäröin. Mahtaisinko pärjätä? Lopulta lupasin sillä ehdolla, että Tapsa sparraisi minua.

Ensimmäisessä sparraussessiosa hän heitti minulle lisähaasteen. ”Tehtäväsi on tehdä tästä elämäsi paras puhe. Sellainen, jossa nouset kokonaan uudelle tasolle. Puhe, joka koskettaa porukkaa, ja jonka jokainen muistaa.”

Innostuin. Rakensin puheeni. Apuna käytin logos-ethos-pathos -mallia. Sain tehtäväkseni miettiä myös tarinan, joka oli minulle totta ja tuntuisi kiinnostavalta. ”Sinulla on mahtava kokemus futistuomarin urasta. Kerro siitä.” Kiemurtelin. En ollut ajatellut, että sitä voisi mitenkään hyödyntää. Tartuin tähänkin haasteeseen.

Pidimme muutaman harjoittelusession toimistossamme päivän päätteeksi, kun muut olivat poistuneet. Rytmi, selkeys, ääni, lavan haltuunotto. Sain asiakkaaltamme hienot palautteet. Yhteistyöni Enfon kanssa on jatkunut vuosien ajan.

Haastaminen on pohjimmiltaan välittämistä. Esihenkilö välittää siitä, mitä tuloksia saadaan aikaan, sekä siitä, miten hänen alaisensa kehittyvät.

Haastaa voi monella tavalla, tökerösti ja loukkaavasti tai positiivisesti ja uuteen ajatteluun johdattavasti. Tökeröä haastamista on toisen arvojen tai perusmotiivien kyseenalaistaminen, puuttuminen persoonaan tai taustaan tai mihin tahansa sellaiseen, jolle toinen ei voi mitään. Tökeröä on myös esittää haasteensa ylhäältä päin minätiedänparemmin-hengessä.

Positiivista haastamista on sellainen, joka

  • auttaa henkilöä eteenpäin
  • johdattaa kyseenalaistamaan näennäisen itsestäänselvyyden ja uskomuksen
  • ottaa huomioon henkilön vastaanottokyvyn ja ajattelutavan
  • laajentaa henkilön ajattelua
  • rohkaisee koettelemaan rajojaan.

Olen työssäni testannut haastamisen ideaa satoja kertoja. Tulokset ovat olleet uskomattomia. Joku on luopunut tupakoinnista, joku asettanut rohkean tavoitteen, joku tehnyt suuren valinnan.

Haastaminen voi koskea henkilön halua sitoutua edessä olevaan tehtävään, käsiteltävän ongelman ratkaisemiseen tai mahdottomalta tuntuvan asian näkemiseen mahdollisena. Se voi olla jonkun lisäämistä tai vähentämistä, optimointia mieluummin kuin maksimointia, ajoitusta, asian tarkastelua toisen näkökulmasta tai kokonaan uuden suunnan ottamista.

Paras haastamisen instrumentti ovat hyvät kysymykset.

Haastan sinut haastamaan. Haastaminen on valmentavan johtajuuden ydintaito. Lisätietoa valmentavasta johtamisesta saat lataamalla oppaamme Miten toimit valmentavana esihenkilönä.

Tilaa blogimme